Vitamíny a minerály Zdraví

Rhodiola

omamně vonící jako plátky růže – jedna z královen Sibiře Rozchodnice růžová. Její pozitivní účinky na zdraví jsou známé více než 400 let. Je rozšířena v poměrně široké oblasti, především v Rusku, kde se s ní setkáváme v horách východní Sibiře (Jakutskoj.a západní Sibiře (Altaj, Sajany), ale i Dálného východu, včetně Kamčatky, Kurilských ostrovů a severní části Sachalinu. Další oblastí jsou hornatá místa Evropy (Pyreneje, Alpy, Karpaty), Malé Asie, Mongolska, Cíny a východního Kazachstánu. Okolo nás se nejblíže vyskytuje v Tatrách a na Malé Fatře, kde je však přísně chráněnou rostlinou na mnoha místech hrozí tomuto druhu naprosté vyhubení. Rozchodnice má přitom velmi pozitivní účinky na lidské zdraví, jimiž v oblasti podpory fyzických a duševních sil převyšuje i účinky Ženšenu a Eleuterokoku.

Hlavní obsahové látky oddenků, kořenů (Rhodiolae radix) a natě jsou, kromě obvyklých sloučenin (bílkoviny, sacharidy aj.), zastoupeny třemi skupinami. První tvoří široké spektrum flavonoidů, např. tricin a rhodionin. Druhá obsahuje sloučeniny odvozené od 2,6-oktadienu (rosiridol, rosiridin) a třetí jsou heteroglykosidy, a to hlavně rhodiolosid (0,5-1 %), ale také p-tyrosol, salidrosid, rosin, rosavin a rosarin. V oddencích jsou však i látky steroidního charakteru, např. ~-sitosterol, ale i 0,8-5 % silice a do 20% tříslovin. Dále jsou přítomny některé organické kyseliny (citronová, vinná, jablečná, šťavelová, jantarová a galiová) a minerální látky, především mangan, zinek, stříbro, nikl, titan aj. 

Vědecký svět se poslední dobou na účinky Rozchodnice velmi zaměřuje. Zajímavé jsou pro vědce především 2 látky, které Rhodiola obsahuje a to rosavin a salidrosid. Především tyto dvě látky bychom mohli říct, že dokáží pohladit duši svými antidepresivními a protistresovými účinky. Podporuje také snížení míry úzkosti a strachu. Výzkumy ukázaly, že tyto bioaktivní sloučeniny pozitivně podporují nervový systém. Zajišťují ochranu nervů, podporují jejich opravu, regulují uvolňování neurotransmiterů v nervovém systému a mohou zabránit předčasné smrti buněk. Dále mohou chránit mozkové buňky před degradací, jakou se vyznačuje například Alzheimerova choroba. Výzkumy také naznačují na pozitivní vliv na snížení chuti k jídlu a snižují přejídání, čímž podporují hubnutí.

Rozchodnice se zmiňuje už v tajných textech Vikingů a zdá se, že měli v mnohém pravdu. Je to prostředek k obnovení fyzických a psychických sil během náročného období, po nemoci, po přestálých infekcích, traumatech psychických i fyzických, po intoxikaci organismu, po těžkých psychosomatických onemocněních, únavě, hypotenzi a ničím nepodložené nechuti do života. Má příznivý vliv na detoxikaci a regeneraci organismu, má stimulační efekt na hladinu energie a imunitní systém u něhož podporuje správnou funkci a vyváženost. Podporuje činnost pohlavních orgánů a správnou funkci hormonů. Její použití je vhodné i u lehčích forem diabetu, dokáže snižovat a stabilizovat hladinu cukru v krvi a i tím se podílí na správné hmotnosti. Obsahuje látky, které zvyšují tvorbu serotoninu v mozku a tím zlepšují náladu a duševní kondici, kognitivní funkce a paměť. Tlumí ataky deprese a úzkosti. Pozitivní účinky má i na játra a žaludek, stejně tak i na regulaci hormonů a stav pokožky. Zdrojem výzkumů jsou i její možné pozitivní účinky na Parkinsonovu a Alzhaimerovu chorobu a to jak preventivní tím, že chrání nervový systém, tak i léčebné při začátcích choroby. Výhodou pro lidi citlivé na kofein je, že Rozchodnice kofein neobsahuje a přesto ve stimulaci organismu převyšuje tradiční ženšen.

Rozchodnici je vhodné užívat minimálně 4 týdny pro projevení stabilních účinků, může se používat dlouhodobě a především pak v náročných životních a nebo fyzicky zátěžových obdobích. Vhodné je udělat přibližně po 8 týdnech měsíc přestávku. Opatrnosti je třeba u těhotných žen a kojících , kde Rozchodnice není vhodná. Rhodiola rosea může interagovat s enzymy metabolismu léků, zejména warfarinů, heparinu, a proto je při současném užívání jakýchkoliv léku potřeba nejprve se poradit s lékařem o možném přidání rhodioly.

Rozchodnici můžete pořídit třeba v Nápoji ze zlatého kořene například na odkaze níže

https://www.prirodaleci.cz/napoje/tcm-herbs-napoj-ze-zlateho-korene-100-g/

nebo přímo Rhodiolu v tabletách na odkaze níže.

https://www.amway.cz/Rhodiola-Plus-XS%E2%84%A2/p/101593

A nebo mi napište a probereme Vaše potřeby.

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.