Blog přírodní léčba

Na ošklivé počasí, pořiďte si sedmikrásku

zdá se Vám současné počasí ošklivé, studené, podzimní ? Dopřejte si sedmikrásku na neduhy s ním spojené.

Sedmikráska se v lidovém léčitelství používá už od středověku. Zřejmě jste již někdy viděli, ale možná Vás nenapadá jak silné účinky na Vaše zdraví má tato malá nenápadná kytička. Její názvy jsou Sedmikráska obecná, často nazývaná také Sedmikráska chudobka. Využíváme z ní především květy, ale dá se používat i celá kvetoucí nať.

Sedmikráska je považována za účinnou léčivku. Vyniká především antioxidačními vlastnostmi. Dokáže podpořit imunitu díky vitamínu C, působí močopudně a je účinná při chřipce a nachlazení. Má velmi dobré protizánětlivé účinky na krk, dásně, dýchací cesty, ale použít ji můžeme i u vředů a špatně se hojících ran, třeba bércových vředů. Velmi dobrý účinek má na trávení, žlučník a játra.

Tuhle krásnou kytičku můžete používat v čajových směsích, samostatně, na ozdobu salátů a to květ i listy nebo třeba dezertů. Květy jsou jedlé, stejně jako zbytek rostliny, takže se nemusíte bát si na ní pochutnat. Je možné ji použít do vařených pokrmů jako jsou omáčky a polévky, ale také z ní vyrobit med, sirup nebo šťávu. Lze užít také po hmyzích bodnutí, do koupele a jako obklad na suchou pleť.

K přípravě medu stačí dostatek květů

Budeme potřebovat: 1/2 kg sedmikrásek, 2 citrony, 3/4 kg cukru.

Sedmikrásky dejte do nádoby a přidejte nakrájené citrony a tři litry vroucí vody. Nechte 24 hodin odstát. Pak přiveďte k varu a povařte deset minut. Přeceďte přes síto, přidejte cukr a vařte pomalu do zhoustnutí. Hotový sirup nalijte do vymytých uzavíratelných lahviček.

K přípravě sirupu

Budeme potřebovat: 500 květů sedmikrásky, 1 citron, 750 g cukru, 0,75 l vody.

Květy spaříme vroucí vodou, přidáme pokrájený citron a necháme den louhovat. Přecedíme přes plátno, přidáme cukr a svaříme do hustoty sirupu. Hotový sirup přidáváme do čaje při nemocech dýchacích cest.

K přípravě nápoje

stačí zalít hrst květů vroucí vodou, nechat vyluhovat a popíjet.

Najdete ji obvykle jako součást travnatých ploch a pokud nemusíte, tak se jí nezbavujte, ale stejně jako naši předci ji sbírejte. Na podzim a v zimě se Vám bude hodit. Sbírat ji ale obvykle můžete až do Listopadu. Příroda má vždy všechno dobře vymyšleno, jak se chránit, v kterém období co posilovat, jen jsem to už trochu zapomněli. Kdo nemá zahrádku, najde ji na louce. Nesbírejte ji v nečistých plochách okrajů silnic, ale to už je asi zbytečné připomínat.

Kdo nenajde sedmikrásku, může si ji dopřát sušenou z bylinkářství a nebo třeba v kapkách Joalis Antivex, kterých je sedmikráska součástí. Protože Joalis je informační medicína, používá k léčbě vibrace jednotlivých rostlin, díky kterým pak organismus vidí ve svých tkáních to, co je potřeba odstranit, pohlídat, vyčistit. Velmi zjednodušeně řečeno. Takže i když není obsah bylin vždy ve vysoké koncentraci, tak účinek je díky vibracím z daných rostlin velmi vysoký. Antivex se používá k podpoře imunity proti virům a je dobré ho jednou za čas opakovat a nasadit si kapky jako detoxikační kúru. Protože viry jak známo – mutují! Kdo to ještě neví. Antivex je přípravek se širokým účinkem. To znamená, že pokud ho nasadíte například proto, že trpíte často na virové záněty očí, tak bude pomáhat organismu likvidovat viry nejen v očích, ale všude v organismu. V místech, o kterých ani nevíte, že tam ty viry máte. Na podobném principu je třeba i přípravek Gripin, taktéž na podporu protivirové imunity, ale zase už cílenější. Třeba na současné viry, které nám tak znepříjemňují poslední roky a půl.

A protože současné počasí už virům nahrává, tak proto je čas využít darů, které máme na obranu.

A chcete-li získat lásku, noste při sobě sedmikrásku. Tak praví lidové pořekadlo.

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.