Blog přírodní léčba

Pískavice v lidovém léčitelství

Pískavice je jednoletá nebo vytrvalá bylina. Pěstuje se hlavně ve středomoří, kde se i její semena užívají jako koření. Rostlina sama se pěstuje jako hodnotné krmivo pro dobytek, v lidovém léčitelství se užívají především semena. Obsahuje mnoho slizu, hodnotných bílkovin a oleje.

Používala se především k povzbuzení trávení, při nadýmání a průjmech. Její schopnost snižovat hladinu cukru v krvi je ceněná mezi zastánci alternativní léčby.

Je velmi vhodná pro vnější použití. Kaše ze semen dokáže vytahovat hnis z ran a vředů, změkčuje zatvrdliny a poúrazová zatvrdnutí svalů a šlach a působí také proti měkkým otokům. Zlepšuje látkovou výměnu a průtok krve vlásečnicemi, což je možné léčebně využít na přípravu velmi hodnotných léčivých klyzmat, případně kloktadel. Vnitřně ji užíváme formou prášku a nálevů. Při zevním použití dáváme většinou přednost použití kašovitého obkladu. Potřebné množství prášku krátce povaříme s přiměřeným množstvím vody, aby vznikla kaše. K ní přidáme malé množství octa. Hustou kašičku natřeme na tlusto na lněné plátno a použijeme jako obvaz.

Pískavice má zvláštní aroma, nezapáchá. Nemá zjištěny žádné kontraindikace. Bývala mistrovskou bylinou bylináře Franěce, který ji používal například k urychlení léčby zvětšených, zánětlivých lymfatických uzlin. Egypťané semeno pískavice používali při balzamování. V orientu ji ženy užívají, aby měly pěkná prsa.

Další užití se odvíjí od její schopnosti vytahovat zánět. Tedy třeba při zánětech v ústní dutině, při zánětech a bolestech zubů. Vyplachujeme několikrát denně spolu s nálevem z heřmánku a šalvěje. Při zánětu nehtového lůžka vytvoříme z prášku a trochy vody kaši, přiložíme na pláténko a dáme jako obklad ne co největší část ruky. Přikryjeme obvazem a necháme působit.

Pískavice dále snižuje tvorbu krevních sraženin, vznik ledvinových kamenů. Olej obsažený v semenech podporuje regeneraci a obnovu buněk a tím i rekonvalescenci po úrazech. Zlepšuje paměť a snižuje riziko vzniku demnce, Alzhaimerovy choroby a Parkinsona. Má blahodárný vliv na mozek obecně. U diabetiků podle studií může snížit hladinu cukru v krvi, triglyceridy a ” špatný cholesterol ” . Podporuje správnou hladinu cholesterolu obecně. Stimuluje správnou funkci slinivky, zvyšuje reakci buněk na inzulín při inzulínové rezistenci a tím napomáhá hubnutí především u žen v menopauze, ale i mladých. Je vhodná jako součást prevence rakoviny střev, prsů, leukemie, rakoviny prostaty a kostí. Snižuje zánětlivé procesy v kůži.

Pro svůj obsah fytoestrogenů ( rostliných hormonů mající v organismu podobné účinky jako pohlavní hormony ) je ceněna i na potíže v klimakteriu. U kojících žen byla v léčitelství doporučována pro zvýšení tvorby mateřského mléka. V dnešní době se toto nedoporučuje pro nedostatek informací o bezpečnosti.

Pokud Vás zajímají produkty s pískavicí , napište mi 🙂

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.