Blog čínská medicína čínská medicína

Nápoj čínských mudrců

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  • posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI
  • vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
  • ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
  • posiluje energii čchi ledvin a plic SHEN/FEI QI XU
  • upravuje energii čchi QI ZHI a harmonizuje střední ohniště ZHENG JIAO

Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako kupř.:

  • Obezita, metabolický syndrom (tj. nadváha + vysoký krevní tlak + zvýšený cholesterol a krevní tuky + srdeční nemoci + aterosklerosa), žlučníkové a ledvinné kameny a písek, angína pectoris, revmatická onemocnění kloubů a svalů, artróza, celiakie, Crohnova nemoc, ulcerosní colitis…
  • Cysty, myomy, fibromy, strumy, lipomy, různé druhy nádorů, bulky v prsou, zvětšená prostata, zvětšená nosní mandle, zvětšené krční uzliny, zvětšená štítnice, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách.
  • Celulitida, bradavice, kožní výrůstky, mateřská znaménka, ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod.) a zpomaluje šedivění vlasů.
  • Kašel (akutní i chronický), chronická rýma, záněty nosních dutin, po respiračních nemocech (po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic), po antibiotikách, kortikoidech a cytostatikách…
  • Kancerostatické účinky tzn., že zpomaluje a zastavuje růst rakovinných buněk.

Popis dle tradiční čínské medicíny – Hlavní bylinou v čaji je slzovka. Jak vidno z předchozího, její výjimečnost spočívá v posilování organismu (ledviny, slezinu, plíce), aniž by přitom „spalovala vlastní rezervy uložené v ledvinách“ a současně vylučuje škodliviny z organismu (horké toxiny, vlhkost a hlen), čímž tato slzovka – jobovka  není věrna svému jménu a naopak snaží se vše v dobré obrátit. V podstatě je to ideální snídaně pro dnešního člověka, který potřebuje posilovat svůj organismus (bez vedlejších účinků) a současně i drenážovat tělo od nežádoucích usazenin (z uzenin apod.), dnešním moderním žargonem tzv. detoxikovat, harmonizovat a tonizovat. Pro čínský pojem vlhko a horko SHI RE se v současné době užívají termíny jako nadbytek volných radikálů, překyselení organismu, zanesení či “zajedování” organismu apod.

Jak se uvádí v Bencaojing z roku 1625: Dlouhodobě používaná nadlehčuje tělo. Prostě, odstraní-li se vlhká škodlivost, slezina a žaludek jsou v klidu a tím se napravuje střední zářič. Když je střední zářič v pořádku, pak dokáže vyživovat čtyři končetiny a zprůchodňovat krevní cévy.

Všichni známe ten pocit, kdy se cítíme jakoby nasáknuti a s pocitem tíže či únavy, jež nelze jen tak setřást. Slzovka  to tzv. oplasknutí (či vyždímání nasáklé houby na mytí tabule) za nás udělá!

Z hlediska západní medicíny má Slzovka vysoký obsah zejména betakarotenu, vitamínu C, draslíku, kalcia, hořčíku, železa, mědi, manganu, fosforu a zinku, a to v té nejlépe vstřebatelné a zpracovatelné podobě. Semena obsahují přes 10 % vody, 52 % škrobu, přibližně 18 % bílkovin a 7 % tuku. Obsahují také menší množství vitamínů skupiny B. NEOBSAHUJE LEPEK!

Rozbor bylin ve směsi – Nápoj vyrobený (z 90%) ze sušené BioSlzovky , což jsou semena divoké trávy, podobné ječmenu (avšak jedná se o pícninu, ne obilovinu!), jež je známá i pod názvem Jobovy slzy nebo perlivý ječmen  – čínsky Yi yi ren (Legendy psané bylinami) – posiluje dráhu sleziny a její čchi  PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI, která je na tuto škodlivinu velmi citlivá. I přes chladnou povahu neoslabuje žaludek a odváděním vlhkosti nepoškozuje řádnou energii čchi Qi, což v praxi málo takovýchto bylin umí! Léčí tedy jak kořen nemoci, tak i její vrcholek! Dále vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády, které vznikají v důsledku kumulace vlhkosti ve svalech, kloubech a kůži a projevují se především bolestmi. Také ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU, vzniklé jako odpadní produkty látkové výměny, jež se postupně usazují v organismu. Zbylých 10% ve směsi pak tvoří kůra mandarinky Chen pi – je hořká a dokáže vypouštět, je štiplavá a dokáže rozptylovat, je teplá a dokáže harmonizovat, je aromatická a dokáže vysoušet, díky čemuž slezina “procitne”. Její “schopnost léčit stovky nemocí” spočívá prostě ve využití účinku regulovat energii čchi Qi a vysušovat vlhkost a rozpouštět hlen TAN.

Všechny výše popsané účinky se vztahují pouze k Nápoji čínských MUDRců, jenž je vyroben z povařené slzovky a ne z pražené! Čaj z pražené slzovky (u nás kupř. známý pod názvem Hatomugi čaj – sáčkový čaj z Japonska) má zcela opačné účinky na organismus, neboť z hlediska TCM posiluje a zahřívá, aniž by vylučoval odpadní látky, tedy je vhodný pro cca 5% naší západní populace (vegetariáni, makrobiotici apod.). Oproti tomu Nápoj čínských MUDRců je vyroben pouze povařením slzovky a následným sušením do koncentrovaného prášku v poměru 1 : 5 (tzn. 1 gram prášku odpovídá 5 gramům surové suroviny).

Jak se orientovat v pěti Nápojích TCM Herbs aneb mít všech 5 pohromadě!

Nápoj čínských MUDRců  je určen téměř pro každého našince, a to hlavně k snídani místo kávy či čaje, kdy na jedné straně „čistí trubky a tedy i naše tělo od neadekvátní a těžké stravy, na straně druhé posiluje a dobíjí baterky“, neboť slzovka odstraňuje vlhko a horko SHI/RE, rozpouští hlen TAN a posiluje nedostatečnou energii čchi sleziny PI QI XU.

Nápoj pěti hvězd  je určen pro jedince, kteří mají dle čínské medicíny sklon k blokádě krve, neboť gynostemma a kurkuma rozprouďují blokádu krve YU XUE a ředí krev, vhodná je proto při cévních a srdečních nemocech typu angína pektoris, tromboembolická choroba, obezita, zvýšený cholesterol a tuky…

Nápoj nebeské víly je určen hlavně pro ženy, které potřebují doplnit svůj jin, tedy jakýsi pomyslný olej v motoru, neboť yucca posiluje hlavně nedostatečný jin YIN XU a harmonizuje hormonální oblast, vhodný je proto při klimaktériu, poruchách menstruace, neplodnosti, cukrovce, poruchách štítné žlázy…

Nápoj stříbrného větru  je určen pro každého, kdo je napaden akutním škodlivým horkým větrem FENG RE XIE QI, který spolu s horkým toxinem RE DU způsobuje akutní virózy, nachlazení, angíny, záněty středouší, záněty spojivek, rýmu, bolesti v krku, ale rovněž se často projevuje jako akutní nebo chronická alergie, ať již v podobě pylové rýmy, kýchání, kašle, pískání na hrudi, astmatu, alergických zánětů spojivek…

Nápoj z pravého ženšenu  je určen pro každého, kdo potřebuje doplnit nedostatečnou primární (vrozenou) esenci a energii ledvin SHEN YUAN QI XU a harmonizovat stagnující čchi jater GAN QI ZHI, vzestup jaterního jang GAN YANG SHI a utišit jaterní vítr GAN FENG, neboť ženšen spolu s kotvičníkem toto vše má „v popisu práce“. Vhodný je při impotenci, sníženém libidu, hypertenzi, cukrovce, ale i pro zlepšení duševního a fyzického výkonu, včetně sportu…

A jak se užívají?

Po ránu je ideální kombinace MUDRce a ženšenu – kupř. 3 odměrky MUDRce + 1 odměrka ženšenu, přes den se většinou (dle potřeby) popíjejí Nápoj pěti hvězd (místo černé kávy, má i lehce podobnou chuť) či Nápoj nebeské víly, jinak Nápoj stříbrného větru se pije celý den při akutních potížích (virózy, alergie apod.)

Dávkování – Doporučená denní dávka je 4 gramy tj. 4 odměrky (4 g) 1 x denně, nejlépe jako první nápoj po ránu (místo čaje či kávy k snídani). Přes den pak je vhodné popíjet nefermentovaný zelený čaj. Děti do 12 let užívají poloviční dávku. Pro urychlení účinku slzovky lze zvýšit dávkování a tento nápoj pít častěji a to 2–3 x denně. Lze užívat bez omezení doby (podobně jako káva či čaj k snídani)! V období viróz (od podzimu do jara) je možno preventivně po celou dobu přidávat do tohoto nápoje i 1 – 2 odměrky Nápoje stříbrného větru  jako ochranu před možným nachlazením. Případné častější močení není na závadu.

V případě současného užívání s bylinnými tabletami je možno použít i tento způsob: veškeré tablety, které se doporučují během dne užívat (kupř. 3×2 tbl denně od 2 různých produktů = 12 tablet celkem), rozpustíme všechny najednou a dohromady v ranním Nápoji čínských MUDRců a pečlivě rozmícháme tak, abychom vše vypili a dole nezůstal žádný “lógr”. Navíc tato ranní snídaně se stane i chutnější a lahodnější.

Upozornění: Vzhledem k tomu, že se jedná o 100% přírodní produkt, pocházející z přírodní sklizně (žádné geneticky klonované ani modifikované pícniny, chemicky ošetřované a chuťově a barevně indiferentně stejné…), je třeba počítat s tím, že každá šarže může míti i trochu jinou barvu a chuť, což ovšem není na závadu a nemění to nic na deklarovaném účinku nápoje!

Příprava – Koncentrovaný prášek se zalije cca 2 dcl horké vody. Po pečlivém rozmíchání se teplý popíjí i k jídlu.

Upozornění: Specifická hmotnost tohoto nápoje (1 kg peří není objemem 1 kg železa) kolísá. Proto se zdá krabička býti naplněna někdy z půli (cca 80 odměrek), jindy je zase až po okraj (110 odměrek), ale vždy je tam přesně 100 g!

 

Wie Sie sehen, sind die Kräutertabletten und Getränke der Firma TCM Herbs quantitativ (Kräuterkonzentration 5:1, d.h. 1 Gramm Kräutertabletten entspricht 5 Gramm getrockneter Kräuter) und qualitativ (absolut konkurrenzloses Testen jeder Charge) mit das Beste, das man sich derzeit im Bereich der chinesischen Medizin (und der Naturmedizin allgemein) nur vorstellen und leisten kann!

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – při akutních infekčních onemocněních s teplotou (chřipka, angína apod.), NEOBSAHUJE LEPEK!

Balení – 100 g bylinného produktu v prášku (100% přírodní, bez jakýchkoliv syntetických či pojivových látek).

zdroj: MUDr. Petr Hoffmann, TCM Herbs s.r.o. Dostupné z: www.patentnimedicina.cz/cz/tcm-herbs

 

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.