Blog čínská medicína čínská medicína

Jemnost nebeské víly

 

  • Vyživuje nedostatečnou krev XUE XU
  • Rozprouďuje blokádu krve z nedostatku YU XUE XU
  • Upravuje menstruační cyklus

Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako kupř.:

  • Nedostatečná menstruace (jednou dříve, jednou později)
  • Slabá nebo naopak silná menstruace
  • Vynechávání menstruace
  • Špinění (“hnědé”) před menstruací nebo po menstruaci
  • Tmavá menstruační krev se sraženinami
  • Bolestivá menstruace
  • Chronický poševní výtok
  • Cysty na vaječnících
  • Endometrióza
  • Neplodnost u žen

Popis dle tradiční čínské medicíny – Jedná se o modifikaci originální tradiční čínské bylinné směsi TAO HONG SI WU WAN, která je upravena na dnešní poměry. Tato bylinná směs se používá při nedostatečnosti krve XUE XU spolu se stagnací krve YU XUE. Zvláště patrné je to u žen, jejichž menstruace je doprovázená bolestivými křečemi před menstruací či v prvních dnech menstruace, zkráceným menstruačním cyklem, silným krvácením, event. i s tmavými sraženinami či lepkavou krví, hnědým “špiněním” před menses nebo slabým špinění po menses, neplodností, chronickým poševním výtokem, event. se mohou objevit i břišní útvary (myomy, endometrióza, vaječníkové cysty apod.). Tyto příznaky jsou zcela typické pro nedostatečnost krve XUE XU s její stagnací, podobně jako když je v řečišti málo vody, až se posléze tok zastaví. Bylinky ve směsi nejen že vyživují nedostatečnou krev XUE XU, ale zároveň i rozprouďují její stagnaci YU XUE – tím upravují a harmonizují nejen menstruaci, ale i celý organismus.

Rozbor bylin ve směsi dle tradiční čínské medicíny – Směs je složena ze dvou skupin bylin. První skupina především vyživuje nedostatečnou krev XUE XU: Shu di huang mocně doplňuje játra GAN a ledviny SHEN tím, že vyživuje krev XUE a posiluje jin YIN. Také pomáhá při menstruačních obtížích. Bai shao vyživuje krev XUE a ochraňuje jin YIN. Společně se Shu di huang představují velmi silnou kombinaci, která doplňuje krev jater GAN XUE XU. Protože jsou tyto byliny mastné a sladké, mají tendenci vyvolat stagnaci krve YU XUE. Proto je součástí směsi i druhá skupina bylin, které mají nejen preventivní účinek, ale současně již odstraňují přítomnou stagnaci: Dang gui vyživuje a posiluje krev XUE, rovněž zvlhčuje střeva CHANG a upravuje vzájemný vztah mezi játry GAN a ledvinami SHEN. Chuan xiong vyživuje krev XUE a rozprouďuje stagnující energii čchi QI ZHI, uvolňuje stísněnost (především stagnující jaterní energii čchi GAN QI ZHI) a utišuje bolest. Kombinace těchto bylin společně s první skupinou vede k posílení tvorby krve XUE XU. Současně Bai shao ochraňuje jin YIN před poškozením aromatickou povahou posledních dvou bylin. V této variantě jsou přidány další dvě byliny, které mocně působí na stagnaci krve YU XUE: Tao ren vyživuje krev a rozprouďuje blokádu krve YU XUE. Hong hua vyživuje krev XUE, zprůchodňuje menstruaci, odstraňuje sraženiny, rozprouďuje krev YU XUE a utišuje bolest viz Legendy psané bylinami.

Dávkování – 3x denně 4 tablety, děti od 3 let 3x denně 2 tablety. Obecně se užívají v Číně byliny tak, že děti do 4 let užívají 1/4 dávky dospělého, tj. 3 x 1 – 2 tbl, děti od 5 do 12 let užívají 1/2 dávky dospělého, tj. 3×2 – 4 tbl a dospělí pak 3 x 4 – 8 tbl denně. Jinak v akutním stádiu potíží a dle intenzity potíží se dávka v Číně zvyšuje na 2 – 3 x denní dávky, po zlepšení potíží se zase snižuje – vše je vždy individuální! V případě vynechání či zapomenutí jednotlivé dávky lze užít následující dávku v dvojnásobném množství (kupř. při opomenutí ranní dávky 4 tablet si v poledne lze vzít 8 tablet, stejně tak místo 3x denně 4 tablety lze užít ráno a večer 2×6 tablet apod.). Tablety by se měly užívat nejlépe buď 15 minut před jídlem nebo 30 minut po jídle – neznamená to však, že musíte býti nutně najedení. V případě, že užíváte zároveň i chemické léky, tak je NIKDY neužívejte s bylinnými produkty současně! Platí pravidlo, že bylinné produkty se užívají vždy před jídlem (cca 1/2 hodiny) a chemické léky  zase po jídle (nejlépe s odstupem 1 hodiny od bylin). Zde je několik způsobů, jak optimálně užívat bylinné produkty:

  1. Jednoduše spolknutím celých tablet a zapitím čistou vodou.
  2. Tablety nejprve rozdrtíme na prášek (kupř. ve hmoždíři), zalijeme ve sklenici 2 dcl horké vody, rozmícháme a teplé vypijeme (podobně jako hořkou kávu, ale v tomto případě i s „bylinným lógrem“). Tento způsob je také nejúčinnější!
  3. Pro některé děti se osvědčil i tento způsob: rozdrtíme tablety na prášek a přidáme do čaje, který osladíme kupř. Sladěnkou či Sladovitem (ječmenný slad z prodejen zdravé výživy) nebo přidáme do polévky či jiného jídla, aby tak byly většinou hořké tablety pro ně poživatelnější.
  4. V případě chronických potíží či dlouhodobého užívání bylinných tablet je možno použít i tento způsob: veškeré tablety, které se doporučují během dne užívat (kupř. 3×2 tbl denně od 2 různých produktů = 12 tablet celkem), rozpustíme všechny najednou a dohromady v ranním Nápoji čínských MUDRců –  a pečlivě rozmícháme tak, abychom vše vypili a dole nezůstal žádný “lógr”. Navíc tato ranní snídaně se stane i chutnější a lahodnější.
  5. Ideální také je všechny bylinné tablety v denní dávce (obvykle 12 a více tablet) rozpustit v cca 0,5 l horké vody a tento vlažný nápoj popíjet (nejlépe z termosky) během celého dne jako kávu, v tomto případě nezávisle na jídle. Před požitím nápoje je vždy nutno s termoskou zatřepat!

Upozornění – Nedoporučuje se užívat v době menstruace, neboť u některých žen může zvýraznit či prodloužit menstruační krvácení (dle svého účinku “rozprouďující stagnaci”).

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – Těhotenství a při nedostatečnosti krve XUE XU bez přítomnosti blokády.

Balení: 100 tablet / 30 g (100% přírodní, jedinou pojivovou látkou je přírodní celulóza max. do 1%; vyrobeno z koncentrovaných bylin v poměru 5:1, tzn. že při výrobě je použito 5 g sušených bylin na 1 g bylinných tablet)

zdroj: MUDr. Petr Hoffmann, TCM Herbs s.r.o. Dostupné z: www.patentnimedicina.cz/cz/tcm-herbs

 

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.