Blog čínská medicína čínská medicína

Stín brokátového závoje

 

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  • Vylučuje oheň HUO  ze tří ohnišť
  • Pročišťuje horko RE a vylučuje horký toxin RE DU ze tří ohnišť
  • Vysušuje vlhko SHI ze tří ohnišť
  • Odstraňuje latentní (skryté) horko REL

Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako kupř.:

  • Akutní záněty a infekce – zánět žaludku (gastritis), zánět žlučníku a žlučových cest (cholecystitis), zánět jater (hepatitis), zánět ústní sliznice a afty (stomatitis), zánět dásní (periodontitis), zánět močového měchýře a močových cest (uretritis), kožní záněty a ekzémy (dermatitis), zánět plic (pneumonie), zánět krčních mandlí – hnisavá angína (tonsilitis), záněty středouší (otitis), záněty spojivek (conjunctivitis), všude tam, kde je vysoké CRP a vysoká sedimentace, což odpovídá bakteriálním zánětům
  • Nespavost
  • Vysoký krevní tlak
  • Bolesti hlavy
  • Klimakterické návaly a pocení
  • Psychický neklid a podrážděnost
  • Kožní vyrážky, ekzémy a kožní infekce

Popis dle tradiční čínské medicíny – Kdo z nás nezažil pocit nadměrného horka? Dle TCM je mezi horkem RE a ohněm HUO rozdíl pouze v jejich stupni, doslova říká, že “horko je umenšením ohně a oheň je krajností horka”. V čínské medicíně pak i termín “pročistit horko” znamená ochlazením odstranit škodlivé horko RE či oheň HUO – podobně, jako když otevřeme okno v přehřáté místnosti, vyvětráme a svěží vzduch tuto horkost pročistí. Jak k tomuto přehřátí dojde? Nejčastěji ze 2 důvodů: První příčinou jsou přetopená kamna – příliš jsme do nich naložili, podobně jako když hodně jíme nebo jsme do nich přiložili sice málo, ale zato příliš hořlavou látku (třeba benzín), podobně jako když jíme ostrá, kořeněná, tučná, smažená, grilovaná jídla nebo pijeme černou kávu či alkohol… Druhou příčinou je určitá uzavřenost, stagnace, blokáda, tlení, doutnání, bobtnání, tedy uzavřená místnost bez větrání, podobně jako když v sobě dusíme různé emoce a neventilujeme je ven… V důsledku těchto “civilizačních stálic” dochází k vnitřnímu přehřívání našeho organismu, kdy toto škodlivé horko RE a oheň HUO poškozují a spalují naše orgány, dráhy, krev a kůži a vytvářejí tak dokonalé podmínky k různým zánětům a infekcím, kterých je v dnešní době přehršle. Ochlazení pak navodí nejen samotný název Stín brokátového závoje, ale hlavně jeho požití!

 

Rozbor bylin ve směsi dle tradiční čínské medicíny – Císařskou bylinou je Huang lian, která je silně hořká a chladné povahy, což z ní činí mocný prostředek na vyloučení vlhké horkosti SHI/RE z oblasti žaludku a střev. Rovněž také vypouští oheň HUO ze žaludku, jater a srdce a odstraňuje horký toxin RE DU. Jelikož se jedná o bylinu často používanou, zastavíme se u ní poněkud podrobněji: V případě, kdy vlhko a horko SHI/RE se usadí ve střevech a vyvolává průjem s krví, tak se k této “naší” bylinné směsi Stín brokátového závoje (012) ještě přidává další bylinná směs Trůn císařské milosti . V případě napadení srdce ohněm HUO (nejčastěji ze stresu) může dojít i k psychickým poruchám (neklid, podrážděnost, nespavost…), v tom případě se pak přidávají byliny na vyživení a zklidnění krve a ducha jako kupř. Zklidnění zčeřené hladiny  či Radost přicházejícího spánku  apod. V případě napadení žaludku ohněm HUO stoupá horkost vzhůru a vyvolává bolesti zubů, které se zlepšují chladem, dále záněty dásní a krvácení dásní. Rovněž oheň v žaludku se může projevit zrychleným trávením, nadměrným hladem a žízní – někdy takto začíná i cukrovka. V tom případě se k této směsi přidávají směsi na vyživení YIN jako kupř. Svěžest podvečerní pagody . V případě, kdy horko z jater napadá žaludek GAN RE FAN WEI, což se projevuje zvracením, hořkostí v ústech a tlakem v podžebří, tak se kombinuje s bylinnou směsí Obnova spálené země . V případě, kdy oheň jater GAN HUO vyšlehuje vzhůru a způsobuje bolesti hlavy a závratě, tak se kombinuje s bylinou směsí Pilulka hořce , pokud vyvolává záněty a otoky očí, tak se přidává Křehkost svinutého lístku  a v případě šerosleposti a světloplachosti, vyvolané ohněm jater z prázdnoty YIN, tak se kombinuje s bylinnou směsí Lesk nefritového šperku . V případě, kdy horký toxin RE DU se projevuje na kůži ve formě abscesů, vředů a ekzémů, kombinuje se spolu s bylinnými směsmi Vysušení rýžových teras  či Patero uhašení sopky  či Svléknutí hadí kůže apod. Když se horké toxiny projeví v oblasti krku jako angína nebo zánět středního ucha, přidává se Vystydnutí horké plotny . V případě střevních parazitů u dětí i dospělých lze kombinovat s bylinou směsí Vysušení rýžových teras .

Ministerskou bylinou je Huang qin, jež vylučuje horko a vlhko SHI/RE ze všech tří ohnišť, obzvláště pak z horního ohniště (z dráhy plic), stejně ale tak i z dráhy tlustého střeva, žaludku, žlučníku a močového měchýře. Rovněž vylučuje oheň HUO ze všech tří ohnišť a současně i vylučuje horký toxin RE DU, který se projevuje na kůži ve formě hnisavé zanícené vyrážky a ekzému. V případě napadení zevní chladnou škodlivinou do dráhy SHAO YANG (dráhy tří ohnišť a žlučníku) se kombinuje s bylinnou směsí Krůpěj z lesní studánky .

Asistentem je Huang bai , jež má podobné účinky jako předchozí bylina, avšak jeho funkce dominuje hlavně v dolním ohništi, tedy v dráze jater, ledvin a močového měchýře. Navíc, oproti bylině Huang qin odstraňuje v ledvinách i horko z nedostatku SHEN YIN XU + RE XU. Toto tzv. falešné horko se projevuje nespavostí, pocitem vnitřního horka, neklidem, podrážděností, pocením, bolestmi v bedrech, závratěmi apod. Také v důsledku vysušení YIN jater a ledvin jsou nedostatečně vyživovány šlachy a vazy, což může vést v konečném důsledku k ochabování končetin až ochrnutí jejich svalů – kupř. ke vzniku roztroušené sklerózy a různých jejich dalších forem (amyotrofií laterální sklerosa, progresivní bulbární paralýza apod.). V tom případě se přidávají směsi na výživu YIN jater a ledvin jako třeba Svěžest podvečerní pagody nebo Rozpletení zamotaného klubíčka .

Všechny 3 byliny pak dohromady ochlazují horko RE a oheň HUO, vzniklý z nedostatečného jin YIN XU a současně i částečně vyživují nedostatečný jin YIN XU. Proto se i tato směs často podává u přechodových obtíží, nespavosti, bolestech hlavy, vysokém krevním tlaku, u vnitřního neklidu a podrážděnosti, obzvláště pak u žen, kdy pro ně je jedinečná kombinace této směsi se Zklidněním zčeřené hladiny . Rovněž odstraňuje latentní (skryté) horko REL, obvykle v kombinaci s bylinnou směsí Zkrocení teplokrevníka . V kombinaci s Hebkostí labutí šíje  pak jsou to nejčastěji podávané bylinné směsi pro posílení imunity u opakovaně nemocných dětí (opakované záněty dýchacích cest, nosních dutin, středouší, nosní mandle, angíny, rýmy, kašle, virózy…).

Dalším asistentem je Zhi zi, která vylučuje oheň HUO ze všech drah a zbavuje podrážděnosti, obzvláště pak ze srdce a jater, což se projevuje psychickým neklidem, tísní na hrudi, bušením srdce – v tom případě se kombinuje s bylinnou směsí Spadnutí kamene ze srdce , někdy dokonce až tzv. febrilními křečemi (trhavé pohyby při teplotě u malých dětí, napodobující epileptický záchvat) – v tom případě se přidává Vystydnutí horké plotny . Dalším účinkem asistenta je vyloučení vlhka a horka z dráhy jater a žlučníku GAN/DAN SHI/RE, kupř. u žlučových kamenů či zánětu jater a žlučníku – v tom případě se kombinuje s bylinnou směsí Kameny z údolí Šaolin . Neméně významným účinkem této byliny je i ochlazování horka v krvi RE XUE, kdy dochází ke zrychlení toku krve a navíc horko v krvi spaluje i krevní vlásečnice, takže dochází k úniku krve, což se projevuje krvácením z nosu, krví ve stolici a v moči, vykašláváním krve, krvácením do podkoží (M. Henoch-Schoenlein) či nadměrným menstruačním krvácením. Kupř. při krvácení z nosu se pak přidává Svěžest podvečerní pagody . Posledním účinkem je i vyloučení horkého toxinu RE DU u kožních nemocí a ekzémů.

Dávkování – 3x denně 4 tablety, děti od 3 let 3x denně 2 tablety. Obecně se užívají v Číně byliny tak, že děti do 4 let užívají 1/4 dávky dospělého, tj. 3 x 1 – 2 tbl, děti od 5 do 12 let užívají 1/2 dávky dospělého, tj. 3×2 – 4 tbl a dospělí pak 3 x 4 – 8 tbl denně. Jinak v akutním stádiu potíží a dle intenzity potíží se dávka v Číně zvyšuje na 2 – 3 x denní dávky, po zlepšení potíží se zase snižuje – vše je vždy individuální! V případě vynechání či zapomenutí jednotlivé dávky lze užít následující dávku v dvojnásobném množství (kupř. při opomenutí ranní dávky 4 tablet si v poledne lze vzít 8 tablet, stejně tak místo 3x denně 4 tablety lze užít ráno a večer 2×6 tablet apod.). Tablety by se měly užívat nejlépe buď 15 minut před jídlem nebo 30 minut po jídle – neznamená to však, že musíte býti nutně najedení. V případě, že užíváte zároveň i chemické léky, tak je NIKDY neužívejte s bylinnými produkty současně! Platí pravidlo, že bylinné produkty se užívají vždy před jídlem (cca 1/2 hodiny) a chemické léky  zase po jídle (nejlépe s odstupem 1 hodiny od bylin). Zde je několik způsobů, jak optimálně užívat bylinné produkty:

  1. Jednoduše spolknutím celých tablet a zapitím čistou vodou.
  2. Tablety nejprve rozdrtíme na prášek (kupř. ve hmoždíři), zalijeme ve sklenici 2 dcl horké vody, rozmícháme a teplé vypijeme (podobně jako hořkou kávu, ale v tomto případě i s „bylinným lógrem“). Tento způsob je také nejúčinnější!
  3. Pro některé děti se osvědčil i tento způsob: rozdrtíme tablety na prášek a přidáme do čaje, který osladíme kupř. Sladěnkou či Sladovitem (ječmenný slad z prodejen zdravé výživy) nebo přidáme do polévky či jiného jídla, aby tak byly většinou hořké tablety pro ně poživatelnější.
  4. V případě chronických potíží či dlouhodobého užívání bylinných tablet je možno použít i tento způsob: veškeré tablety, které se doporučují během dne užívat (kupř. 3×2 tbl denně od 2 různých produktů = 12 tablet celkem), rozpustíme všechny najednou a dohromady v ranním Nápoji čínských MUDRců –  a pečlivě rozmícháme tak, abychom vše vypili a dole nezůstal žádný “lógr”. Navíc tato ranní snídaně se stane i chutnější a lahodnější.
  5. Ideální také je všechny bylinné tablety v denní dávce (obvykle 12 a více tablet) rozpustit v cca 0,5 l horké vody a tento vlažný nápoj popíjet (nejlépe z termosky) během celého dne jako kávu, v tomto případě nezávisle na jídle. Před požitím nápoje je vždy nutno s termoskou zatřepat!

Platí pravidlo, že tyto tablety se v akutním případě užívají ještě 3 dny po skončení všech příznaků.

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – nedostatku jangu YANG XU, chladu ve slezině PI HAN XU.

Balení: 100 tablet / 30 g (100% přírodní, jedinou pojivovou látkou je přírodní celulóza max. do 1%; vyrobeno z koncentrovaných bylin v poměru 5:1, tzn. že při výrobě je použito 5 g sušených bylin na 1 g bylinných tablet)

 

zdroj: MUDr. Petr Hoffmann, TCM Herbs s.r.o. Dostupné z: www.patentnimedicina.cz/cz/tcm-herbs

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.