Blog čínská medicína čínská medicína

Elixír nebeského císaře

 

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  • Vyživuje nedostatečný jin ledvin a srdce SHEN/XIN YIN XU
  • Vyživuje nedostatečnou krev v srdci XIN XUE XU
  • Ochlazuje horko z nedostatečnosti RE XU
  • Uklidňuje ducha SHEN

Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako kupř.:

  • Duševní přepracovanost a vyčerpání, podrážděnost, úzkost, obavy (Neurosis)
  • Nespavost s povrchním spánkem a častým buzením se v noci (Insomnia)
  • Návaly v menopause (Perimenopauzální syndrom)
  • Bušení srdce (Tachykardie, palpitace)
  • Afty (Stomatitis aphtosa)
  • Opakující se kopřivky (Chron. Urticaria)

Popis dle tradiční čínské medicíny – Jedná se o modifikaci originální tradiční čínské bylinné směsi TIAN WANG BU XIN WAN, která je upravena na dnešní poměry. Tato směs je určena pro obtíže vyvolané především přepracovaností, duševním vyčerpáním či dlouhodobými psychickými problémy, které vyčerpávají jinovou esenci ledvin a srdce SHEN/XIN YIN XU, která se pak projeví nespavostí nebo povrchním spánkem s častým probouzením, bušením srdce, úzkostí, neklidem, zhoršeným duševním výkonem, zapomnětlivostí či obtížnou koncentrací. Rovněž se event. mohou objevit i afty, noční pocení či sušší stolice. V našem případě se jedná o nedostatečnost jinu ledvin a srdce SHEN/XIN YIN XU, kdy ledviny SHEN a srdce XIN mezi sebou nekomunikují. Srdce XIN řídí krev XUE a uchovává ducha SHEN. Císařský oheň srdce XIN HUO za normálních okolností sestupuje dolů a zahřívá ministerský oheň ledvin SHEN HUO. Ledviny zase uchovávají vodu, jež stoupá nahoru a ochlazuje srdce XIN. Pokud je tedy komunikace mezi císařským ohněm (srdce XIN) a ministerským ohněm (ledviny SHEN) v pořádku, tak i voda a oheň jsou vyváženy, stejně jako esence ledvin SHEN JING a krev srdce XIN XUE. Za těchto podmínek je i duch klidný, ukotvený a ustálený. V opačném případě, díky stresovému způsobu života, jež doslova „pálí“ jinovou esenci a krev, dochází k rozpojení mezi dráhou ledvin SHEN  a dráhou srdce XIN. Nedostatečnost krve srdce XIN XUE XU se projevuje jako bušení srdce s úzkostí, neklid a zapomnětlivostí. Nedostatečnost krve a jin XUE/YIN XU vzniká oheň z nedostatku HUO XU, jež zneklidňuje ducha v srdci XIN SHEN a způsobuje podrážděnost, nespavost, neklidný spánek, spánek rušený nepříjemnými sny, probouzení se, neschopnost přemýšlet a soustředit se. V případě nedostatečné esence ledvin SHEN JING stoupá duch SHEN do srdce XIN a způsobuje noční pocení a afty či vřídky na jazyku a v ústech či sušší stolicí. Tato směs je vhodná všude tam, kde se používají tranqulizéry (léky na uklidnění) či léky proti nespavosti.

Rozbor bylin ve směsi dle tradiční čínské medicíny – Císařskou bylinou je Shu di huang, která doplňuje nedostatečný jin YIN XU a pročišťuje horkost RE. Vyživuje nedostatečnou esenci ledvin SHENG JING XU, která je následně schopna kontrolovat neklidného ducha SHEN. Současně velmi účinně doplňuje krev XUE XU. Dále jsou ve směsi tři skupiny ministrů. První je tvořena Dang shen a Dang gui, které doplňují krev srdce XIN XUE XU a to vše bez tendence ke vzniku stagnace krve. Druhá je Bai zi ren , která utišuje ducha SHEN a Yuan zhi, který zklidňuje ducha v srdci XIN SHEN a harmonizuje stav mezi ledvinami SHEN a srdcem XIN. Třetí skupinou jsou Dang shen a Fu ling, které podporují nedostatečnou energii čchi srdce XIN QI XU. Následují dvě skupiny asistentů. První tvoří Tian men dong a Mai men dong, které společně vyživují nedostatečný jin YIN XU a pročišťují horkost z nedostatečnosti RE XU. Druhá skupina asistentů, Wu wei zi a Suan zao ren zabraňují unikání energie čchi ze srdce XIN QI XU. Poslíček Jie geng směřuje působení ostatních bylin do horního ohniště ZHENG JIAO, kde sídlí duch SHEN.

Dávkování – 3x denně 4 tablety, děti od 3 let 3x denně 2 tablety. Obecně se užívají v Číně byliny tak, že děti do 4 let užívají 1/4 dávky dospělého, tj. 3 x 1 – 2 tbl, děti od 5 do 12 let užívají 1/2 dávky dospělého, tj. 3×2 – 4 tbl a dospělí pak 3 x 4 – 8 tbl denně. Jinak v akutním stádiu potíží a dle intenzity potíží se dávka v Číně zvyšuje na 2 – 3 x denní dávky, po zlepšení potíží se zase snižuje – vše je vždy individuální! V případě vynechání či zapomenutí jednotlivé dávky lze užít následující dávku v dvojnásobném množství (kupř. při opomenutí ranní dávky 4 tablet si v poledne lze vzít 8 tablet, stejně tak místo 3x denně 4 tablety lze užít ráno a večer 2×6 tablet apod.). Tablety by se měly užívat nejlépe buď 15 minut před jídlem nebo 30 minut po jídle – neznamená to však, že musíte býti nutně najedení. V případě, že užíváte zároveň i chemické léky, tak je NIKDY neužívejte s bylinnými produkty současně! Platí pravidlo, že bylinné produkty se užívají vždy před jídlem (cca 1/2 hodiny) a chemické léky  zase po jídle (nejlépe s odstupem 1 hodiny od bylin). Zde je několik způsobů, jak optimálně užívat bylinné produkty:

  1. Jednoduše spolknutím celých tablet a zapitím čistou vodou.
  2. Tablety nejprve rozdrtíme na prášek (kupř. ve hmoždíři), zalijeme ve sklenici 2 dcl horké vody, rozmícháme a teplé vypijeme (podobně jako hořkou kávu, ale v tomto případě i s „bylinným lógrem“). Tento způsob je také nejúčinnější!
  3. Pro některé děti se osvědčil i tento způsob: rozdrtíme tablety na prášek a přidáme do čaje, který osladíme kupř. Sladěnkou či Sladovitem (ječmenný slad z prodejen zdravé výživy) nebo přidáme do polévky či jiného jídla, aby tak byly většinou hořké tablety pro ně poživatelnější.
  4. V případě chronických potíží či dlouhodobého užívání bylinných tablet je možno použít i tento způsob: veškeré tablety, které se doporučují během dne užívat (kupř. 3×2 tbl denně od 2 různých produktů = 12 tablet celkem), rozpustíme všechny najednou a dohromady v ranním Nápoji čínských MUDRců –  a pečlivě rozmícháme tak, abychom vše vypili a dole nezůstal žádný “lógr”. Navíc tato ranní snídaně se stane i chutnější a lahodnější.
  5. Ideální také je všechny bylinné tablety v denní dávce (obvykle 12 a více tablet) rozpustit v cca 0,5 l horké vody a tento vlažný nápoj popíjet (nejlépe z termosky) během celého dne jako kávu, v tomto případě nezávisle na jídle. Před požitím nápoje je vždy nutno s termoskou zatřepat!

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – Neužívat současně s léky na ředění krve (Warfarin, Anopyrin,…)!

Balení: 100 tablet / 30 g (100% přírodní, jedinou pojivovou látkou je přírodní celulóza max. do 1%; vyrobeno z koncentrovaných bylin v poměru 5:1, tzn. že při výrobě je použito 5 g sušených bylin na 1 g bylinných tablet)

zdroj: MUDr. Petr Hoffmann, TCM Herbs s.r.o. Dostupné z: www.patentnimedicina.cz/cz/tcm-herbs

 

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.