Blog Vitální houby

Polyporus

Jiné názvy:
  • česky – choroš oříš
  • čínsky – zhu ling
  • latinsky – Polyporus umbellatus
Stručný popis

Polyporus (Polyporus umbellatus, Grifola umbellatus, Zhu Ling, choroš oříš) patří mezi dřevokazné chorošovité houby, které můžeme najít na bazích zdravých listnatých stromů, ale také na poraněných či mrtvých stromech a pařezech. Nejčastěji napadá duby, habry a buku. Plodnice Polyporu vyrůstá z třeně, který odstupuje od stromu a větví se na další „malé houbové nožky“. Na nich jsou pak drobné, pravidelné a dovnitř vmáčklé kloboučky, vytváří tak jakýsi trs. Díky tomu může mít celá plodnice i více než 50 cm v průměru. Polyporus rostě v mírném pásmu, tj. v Severní Americe, Evropě i Asii. Je možné jej najít i v u nás, a to hlavně v Polabí, v jižních Čechách, na Moravě atd. Poptávka po houbě je vysoká, takže se houba pěstuje i komerčně. Vědecky zdokumentován byl Polyporus v roce 1801, kdy jej Ch. H. Persoon nazval Bolletus umbellatus. Až v toce 1821 byl Polyporus zařazen do rodu Polyporus, a to švédských mykologem E. M. Friesem. Polyporus byl však znám již dlouho předtím. A to hlavně v Asii, kde jsou o něm zmínky již před 2500 lety. V té době byl využíván jako léčivo, což je popsáno i ve spisech pocházejících z období dynastie Han i  „herbářích“ (ShenNongBenCaoJing, ZhongHuaBenCao, BenCao Gang Mu). Tehdy byl využíván při řešením otoků, odvodňování, ale také proti průjmům atd.

Tyto účinky byly potvrzeny i díky moderní vědě, při mnoha studiích a pokusech.

Medicinální houba Polyporus – Polyporus umbellatus – choroš oříš – ZHU LING, je používána v tradiční čínské medicíně TCM jako přírodní antibiotikum již více než 1.000 let. Její antibakteriální účinky se osvědčily při použití jak na desinfekci zranění, tak na všeobecné posílení organismu. Slavná ledová mumie Ötzi měla u sebe choroš blízce příbuzný s Polyporem – předpokládá se, že na ochranu před infekcemi. Tato houba obsahuje diuretické látky, které regulují průtok lymfy. Pro mykoterapii se používá část, která se nacházejí pod povrchem země, které se říká sklerocium. Účinné látky v něm obsažené jsou v mimořádně vysoké koncentraci.

Podle tradiční medicíny podporuje:

  • otoky, odvodňování a průtok lymfy
  • zdravý imunitní systém
  • boj s chlamydiemi, kvasinkami
  • regulace tlaku krve
  • vlasy, kůži

TCM charakteristika

  • teplota – svěží
  • chuť – lehce sladká
  • tropismus – slezina, ledviny, močový měchýř

Účinky podle tradiční čínské medicíny:

  • podporuje močení
  • odstraňuje otoky
  • odvádí vlhkost

Detailní informace

K výrobě našich produktů používáme extrakty medicinálních hub. K teraputickému účelu je tato forma nejvhodnější a po celém světě nejužívanější. MycoMedica Polyporus extrakt je asi 20x koncentrovanější než sušený prášek z hub, proto je jeho účinek efektivnější!
Obsah polysacharidů v extraktu MycoMedica Polyporus je minimálně 25% (250mg/g).

Dávkování:

  • při zdravotních problémech: 3-4 kapsle denně do zmírnění problémů (je vhodné poradit se s lékařem či praktikem čínské medicíny)
  • při preventivním užívání: 1-2 kapsle denně (2-3 měsíce v roce)
  • kapse užívejte na lačno (min.20 minut před jídlem či 30 minut po jídle), zapíjejte vodu nebo slabým čajem

Obsah balení: 90 kapslí á 500mg extraktu

Upozornění: Produkt není určen pro děti do 3 let, pro těhotné a kojící. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte mimo dosah dětí. Produkt neslouží jako náhrada pestré stravy. Neobsahuje efedrin, kofein, lepek, konzervační látky, barviva ani cukr.

Jiné názvy
Hrudkovitý držák, Grifola umbellata, choroš deštník, chuling, zhuling, zhu ling, chorei

Stručný profil
Zdá se, že Polyporus umbellatus byla používána v tradiční čínské medicíně TCM jako přírodní antibiotikum více než 1.000 let. Její antibakteriální účinek se osvědčil při použití jak na desinfekci zranění, tak na všeobecné posílení organismu. Slavná ledová mumie Ötzi držela choroš blízce příbuzný s Polypo­rus – předpokládá se, že na ochranu před infekcemi. Tato houba je nyní známá jako diuretická látka, která reguluje průtok lymfy. V mykoterapii se používá celistvá tkaná myceliální hmota nacházející se pod povrchem země, které se říká sklerocium, spíše než rodící se tělo. Látky obsažené v něm mají mimořádně vysoké koncentrace.

Použití testovaná v praxi

  • Boj s bakteriálními infekcemi
  • Posílení imunitního systému:
  • Podpora odvodňování a průtoku lymfy
  • Otoky
  • Regulace tlaku krve (Regulace diastolické hodnoty)
  • Zlepšení růstu vlasů a struktury kůže
  • Podpora jako součást prevence a léčby rakoviny
  • (VAROVÁNÍ: nepoužívat pro nádory lymfatických uzlin)

Charakteristika z pohledu tradiční čínské medicíny:

  • teplota – svěží
  • chuť – lehce sladká
  • tropismus – slezina, ledviny, močový měchýř

Účinky podle tradiční čínské medicíny:

  • podporuje močení
  • odstraňuje otoky
  • odvádí vlhkost

Poznámky k předpisu

Úvodní dávka pro teenagery a dospělé:

Do tělesné hmotnosti 65 kg:
900 – 1.200 mg extraktu na houbu na den nebo
1.500 – 2.000 mg houbového prášku na houbu na den

Pro tělesnou hmotnost nad 65 kg:
cca 1.800 mg extraktu na houbu na den nebo
2.000 – 3.000 mg houbového prášku na houbu na den

Přesná dávka závisí nejen na tělesné hmotnosti a věku, ale také na typu a vážnosti nemoci. Dávka by měla být sledována během postupu léčby a může být postupně zvyšována, pokud je to třeba. Doporučuje se individuální energetické testování.

Dávky uvedené výše jsou všeobecné referenční hodnoty a mohou být překročeny, pokud je to nutné.

Prášek nebo extrakt:
Užívání prášku nebo práškových kapslí je všeobecně doporučováno jako zcela preventivní opatření. Extrakty nebo kombinace extraktu a prášku jsou používány pro existující nemoci. Samozřejmě jsou možné i jiné předpisy.

Ověřené a testované možnosti kombinací s jinými medicinálními houbami:

  • Boj s bakteriálními infekcemi: Coriolus, Cordyceps, Reishi
  • Modulace imunitního systému: Reishi, Agaricus, Shiitake
  • Podpora odvodňování: Reishi
  • Regulace tlaku krve: Reishi, Shiitake, Maitake, Auricularia
  • Zlepšení kůže a vlasů: Reishi, Hericium, Cordyceps
  • Podpora prevence rakoviny: téměř všechny možné

Vědecká dokumentace

Složky Polyporus umbellatus
Polyporus je hlavně charakterizována širokým výběrem látek, které obsahuje. Za zmínku stojí zejména vysoké koncentrace vápníku, draslíku a železa. Také stopové prvky mědi, manganu a zinku jsou obsaženy v pozoruhodných množstvích. Houba je navíc bohatá na různé vitamíny B. Byl zjištěn také er­gosterol jako prekurzor vitamínu D a specifické polypeptidy a polysacharidy (PUP).

U vědecké komunity se setkávají s vysokým zájmem určité látky, které jak naznačují studie, hrají klíčovou roli jako bioaktivní složky v růstu nových vlasů.

Aktivní principy a oblasti použití

Zlepšení diurézy a použití u urogenitálních infekcí

Polyporus umbellatus je používána u infekcí urogenitálního traktu hlavně ze dvou důvodů: za prvé, tato medicinální houba prokázala antibiotický účinek tím, že umožňuje nalezení patogenních bakterií cíleným způsobem. To je zejména pravdivé u chlamydiových infekcí. Za druhé, byl zdokumentován diuretický účinek určitých složek, zejména ergonu (ergostatetraenon), základní látky ze sklerocia, která slouží jako antagonista aldosteronu. Hormon aldosteron podporuje opakované vstřebávání sodíku a vyměšování draslíku. Inhibicí aktivity aldosteronu je tento účinek obrácen a vede ke zvýšení vyměšování vody bez zvýšení vyměšování draslíku – to je jasná výhoda v porovnání s léčebnými diuretiky, které rychle přinášejí nedostatek draslíku.

Posílení imunitního systému

Pokusy již prokázaly, že polysacharidy v Polyporus umbellatus mohou posílit všeobecnou imunitní činnost. Speciální triterpeny, nazývané polyporusterony A a B, také vykazují silný antioxidační účinek. Zejména polyporusteron B je účinný radiální interceptor. Díky tomu je houba zajímavá nejen pro všeobecnou imunomodulaci, ale také jako cílená podpora, pokud je součástí nádorové terapie.

Vypadávání vlasů a poruchy růstu vlasů

Acetosyringon a 3,4-dihydroxybenzaldehyd byly identifikovány jako další látky obsažené v Polyporus. Tyto aktivní složky jsou pravděpodobně schopné stimulovat růst nových vlasů. Přesný mechanismus, který je za toto odpovědný, však ještě není znám.

Podpora rekonvalescence u poruch jater

Existují indikace, že Polyporus umbellatus má terapeutický účinek, pokud je užíván při poruchách jater. Bylo například prokázáno, že léčba s Polyporus po třech měsících významně zlepšila laboratorní parametry u pacientů s chronickou hepatitidou B. Studie také ukázala, že tato houba má rakovinu potlačující účinek u jaterních nádorů. Kromě toho se zdá, že Polyporus je schopna stabilizovat imunologický výkon v případě poškození jater.

Obecné znaky kvality

Je důležité, aby výrobek z medicinální houby měl dokonalou kvalitu, aby byl lidský organismus schopen mít prospěch ze zdraví podporujícího potenciálu medicinálních hub. Odpovědní výrobci získali akreditaci, nezávislé laboratoře monitorují pěstování hub a různé fáze přípravy. Laboratorní výsledky by měly být poskytnuty na vyžádání všem zainteresovaným stranám.

Dalším přínosem k nejlepší možné bezpečnosti výrobku je zpracování suroviny na prášek nebo extrakt v souladu se striktními normami kvality vydanými v Německu, jejichž dodržování je dokumentováno pečetí.

Prášek z medicinální houby, který je vyráběn metodou známou jako metoda zlámaných skořápek, je považován za mimořádně vysoce kvalitní díky dobré biologické dostupnosti. Tato metoda dosahuje mimořádně jemného zrna o velikosti 0,125 mm, což optimalizuje příjem látek obsažených v houbě.

Mezi nejdůležitější složky medicinálních hub patří polysacharidy z čistých hub. Vysoce kvalitní extrakty z medicinálních hub jsou standardizovány podle polysacharidů; optimální hodnota polysacharidů je cca 20% – 30%, protože ta také odpovídá přírodnímu složení hub.

 

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.