Blog Vitální houby

Cordyceps sinensis – Housenice čínská

Charakteristika z pohledu tradiční čínské medicíny:

  • teplota – teplá
  • chuť – sladká
  • tropismus – plíce, ledviny

                                                                    


Jiné názvy:

  • česky – housenice čínská
  • tibetsky – yartsa gunbu
  • čínsky – dōng chóng xià cǎo
  • latinsky – Ophiocordyceps sinensis, Cordyceps sinensis
  • japonsky tochukaso

Účinky podle tradiční čínské medicíny:

  • doplňuje ledvinový yang
  • posiluje plicní yin
  • vyživuje esenci ledvin
  • transformuje hlen a zastavuje kašel

Využití Cordycepsu v tradiční čínské medicíně je velmi široké. Nejzásadnější je jeho funkce doplňovat esenci ledvin. Ledviny, chápeme-li je podle čínské medicíny, jsou skladištěm prenatální a postnatální esence Jing. Esence je ve své podstatě materializovanější Qi. Je nejjemnější tělesnou hmotou, která tvoří základ všech tkání. Napomáhá růstu, vývoji a reprodukci. Část esence dostáváme od rodičů – té říkáme prenatální esence a část tzv. postnatální esenci si tělo vyrábí ze vzduchu a potravy. Říká se, že v prenatální esenci je přímo odražena esence tří generací. S esencí je trochu problém. Prenatální esenci Jing (tu získanou od rodičů) si můžeme doplňovat jen velmi těžce. V podstatě od narození nám neustále ubývá. Dala by se přirovnat k svíčce. Když dohoří, tak život končí. A Cordyceps má tu výjimečnou vlastnost, že umí doplňovat esenci Jing.

 

Díky možnosti doplňovat ledviny (hlavně esenci Jing, ale díky své teplé povaze i ledvinový Yang) se Cordyceps užívá u sexuálních dysfunkcí, u problémů s plodností, pro zvýšení libida u mužů i u žen.
Další výraznou funkcí Cordycepsu je jeho schopnost posilovat plíce, čehož se využívá u dušnosti, astmatu, kašle.

Tradičně se užíval pro posílení obranyschopnosti u opakujících se vnějších napadení. Moderně se mu také říká „přírodní antibiotikum“.

O Cordycepsu

Cordyceps má mezi medicinálními houbami specifické postavení. Jeho původním domovem je tibetská náhorní plošina – roste v oblastech až 4.000m nad mořem. V dávných dobách dynastie Ming si tibetští pastýři všimli, že zvířata spásající Cordyceps mají úžasnou sílu, vitalitu a jsou mimořádně plodná. Proto začali Cordyceps sbírat a brzy se z něj stalo velmi ceněné léčivo na císařském dvoře.

Cordyceps je ve své podstatě spojením houby a housenky. V zimě přebývá Cordyceps v zemi jako houba. V létě vyrůstá ze země a vytváří plodnice. Jeho výtrusy se uchycují na housence motýla a parazitují na ní. Nakažená housenka se zahrabává do země, kde parazitují houba spotřebuje její orgány a vyplní celé její chitinové tělo. Celý tento cyklus trvá až šest let. Jelikož je tedy Cordyceps spojením živočišné i rostlinné říše, dokáže mimořádně účinně doplňovat yang i yin.
 
U Cordycepsu se tradičně velmi cení jeho schopnost doplňovat esenci Jing v ledvinách. Esence Jing tvoří spolu s energií Qi a duší Shen tři poklady našeho těla. Není moc prostředků, které by dokázaly esenci Jing doplňovat. Je často přirovnávána ke svíčce, která když dohoří, tak končí běh našeho života. Každé těhotenství (u žen) či pohlavní styk (u mužů), každé sáhnutí si do našich rezerv, hladinu esence snižují. A Cordyceps je jedním z mála způsobů, jak můžeme esenci Jing obnovovat.

V dnešní době je divoký Cordyceps velmi vzácné a drahé léčivo. Proto čínští vědci strávil mnoho let hledáním způsobu pěstování Cordycepsu, který by produkoval stejné účinné látky jako původní Cordyceps. Výsledkem tohoto výzkumu je Cordyceps  CS-4.   
  

Cordyceps je užíván čínskými sportovci ke zvýšení výkonnosti a vytrvalosti již delší dobu…
Západní svět se o využití Cordycepsu při sportu začal výrazněji zajímat od šampionátu Outdoor Track and Field Championships v Německu v roce 1993, kde čínští atleti vytvořili devět světových rekordů. Od té doby patří Cordyceps do povinné výbavy každé čínské olympijské výpravy. Není zcela jasné, jakým způsobem zvyšuje Cordyceps u sportovců výkonnost, vytrvalost a aerobní kapacitu plic, ale jeho vliv je nesporný. Existuje několik studií které potvrzují zvýšení odolnosti vůči únavě, zvýšení aerobní kapacity, zvýšení dynamického výkonu při pravidelném užívání Cordycepsu CS-4.Stejně tak je významné užití Cordycepsu CS-4 při regeneraci po výkonu. Při dlouhodobém užívání se doporučuje u sportovců 1-2 kapsle denně (á 500mg Cordyceps CS-4), před výkonem lze zvýšit dávku na 4 kapsle.
 

Podle tradiční čínské medicíny a soudobých výzkumů působí Cordyceps příznivě u stavů jako je:

  • sexuální dysfunkce – výrazně působí na zvýšení libida (u mužů i u žen), pomáhá při impotenci, předčasné ejakulaci, zvyšuje hladinu testosteronu, zlepšuje kvalitu spermií
  • neplodnost – působí příznivě při problémech s neplodností. Užívá se i jako podpora před IVF.
  • anti-aging – tradičně se používá jako prostředek pro udržení mládí. Užívá se při rekonvalescenci po vyčerpávajících onemocnění. Zlepšuje vstřebávání kyslíku, zvyšuje aerobní kapacitu a odolnost vůči únavě. Zlepšuje mozkové funkce. Působí blahodárně na pokožku.
  • virové a bakteriální infekce – je nazýván „přírodním antibiotikem“. Obsahuje polysacharidy, které vyvolávají imunitní odezvu při virové či bakteriální infekci, např. Streptococcus pneumoniae, Candida alabicans
  • respirační onemocnění – podle tradičních zdrojů působí příznivě při astmatických potížích
  • srdeční onemocnění –  v klinických studiích byla prokázána schopnost Cordycepsu posilovat srdeční funkce, dokáže rozpouštět tromby a působí tak preventivně proti infarktu či mozkové příhodě
  • snížená imunita – zvyšuje obranyschopnost organismu, užívá se u opakovaných infekcí či chronických zánětů (má podobné účinky jako kortikoidy, ale bez jejich negativních vedlejších projevů)
  • ledvinové problémy – Cordyceps posiluje ledvinové funkce. Podle soudobých výzkumů působí podpůrně u pacientů s chronickým selháváním ledvin.
  • cholesterol – snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi.
  • diabetes – podle soudobých studií působí Cordyceps příznivě u diabetu. Zlepšuje metabolismus glukózy. Dokáže upravovat hladinu cukru v krvi a zvyšovat citlivost buněk vůči insulinu.
  • jaterní problémy – užívá se u jaterní steatózy, dokáže regenerovat jaterní buňky
  • únavové stavy – úspěšně se užívá při chronickém únavovém syndromu
  • osteoporóza – podporuje produkci estrogenu, a proto může blahodárně působit při osteoporóze po menopauze
  • je často užíván vrcholovými sportovci ke zvýšení vytrvalosti a celkové energie
  • protirakovinné působení – klinické studie potvrzují jeho příznivé účinky u nádorových onemocnění

Dávkování:

  • při zdravotních problémech: 3-4 kapsle denně do zmírnění problémů (je vhodné poradit se s lékařem či praktikem čínské medicíny)
  • při preventivním užívání: 1-2 kapsle denně (2-3 měsíce v roce)
  • kapse užívejte na lačno (min.20 minut před jídlem či 30 minut po jídle), zapíjejte vodu nebo slabým čajem

 
Obsah balení: 90 kapslí á 500mg extraktu
 

Upozornění:

Produkt není určen pro děti do 3 let, pro těhotné a kojící. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte mimo dosah dětí. Produkt neslouží jako náhrada pestré stravy. Neobsahuje efedrin, kofein, lepek, konzervační látky, barviva ani cukr.
Informace uvedené na této webové stránce jsou poskytovány pouze pro informační účely a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře. Pro informace o zdravotním stavu se poraďte s lékařem.

Stručný popis

Cordyceps (Cordyceps sinensis) je znám pod vícero jmény, jsou jimi např. Dong Chong Xia Cao /housenka v zimě, tráva v létě/, housenice čínská, v angličtině caterpillar mushroom, Ophiocordyceps sinensis aj.  Patří do rodu hub Cordyceps, sem se řadí i další druhy, jakou jsou C. militaris, C. liangshamensis, C. gunnii aj. (V dnešní době je známo přibližně 700 druhů hub z rodu Cordyceps). Jedná se o vřeckovýtrusnou jedlou parazitickou houbu. Její výtrusy se zachytí na povrchu housenky motýla Thitarodes armoriacanus . Housenka je doslova houbou nakažena a pro své další vývojové stadium se zahrabává do půdy. Zde je však parazitickou houbou postupně strávena za živa. Cordyceps vyplní celou její chitinovou schránku svým sklerociem, které je základem pro zralou houbu. Tento děj, cyklus, může zabrat až 6 let. V posledním roce, v letních měsících, houba pomocí produkovaných mykotoxinů housenku definitivně usmrtí a z její hlavy doslova vyrazí hlavičkovitý útvar, který se jmenuje stromatum. Stromata mají červenohnědou barvu a dosahují velikosti až 8‒10 cm. V těchto útvarech dochází ke tvorbě spor, které se opět uvolňují do okolí, aby mohly infikovat další motýlí larvy.Cordyceps roste v nadmořských výškách nad 3500 metrů, a to hlavně v horách Tibetu, v čínských provinciích Sichuan, Yunnan atd. na náhorních plošinách. Houba se sbírá v období od dubna do srpna. Ve volné přírodě je však již málo k nalezení.  Dle všeho během 25 posledních let poklesl výskyt o 90 %, což samozřejmě zvýšilo její hodnotu na trhu, a proto se tato houba pěstuje i uměle.  Nejkvalitnějšími však stále zůstávají housenice z Tibetské náhorní plošiny.  Cena 4 kusů se může pohybovat kolem 100 USD, 1 ks houby přitom váží přibližně 0,5 gramu, a ten tedy stojí cca 500,-Kč. Vzhledem k poptávce a ceně se na trhu mohou objevit i jiné houby z rodu Cordyceps, např. militaris, které jsou za Cordyceps sinensis (CS) vydávány. Ačkoli mají velmi podobné účinky, nemohou housenici čínskou nahradit.  V roce 2001 se díky DNA sekvenování podařilo identifikovat kmen CS-4 (paecilomyces hepialy), který se pod tímto označením prodává od roku 2005. CS-4 je považován za nejúčinnější kmen mycelia Cordycepsu, který je pěstován uměle, tj. na substrátu. Nejprve byla tím substrátem sója, ale zde je riziko, že se použije sója geneticky modifikovaná, či se objevují alergie na sóju, je zde souvislost mezi sójou a rakovinou prsu atd., byla zvolena na substrát rýže.A proč je Cordyceps tak žádaný? Je to dáno hlavně tím, jak působí na zdraví živočichů, lidi nevyjímaje. Účinky Cordycepsu jsou s úspěchem využívány v tradiční čínské a tibetské medicíně. Dochované starodávné příběhy popisují, jak pasáci yaků odhalili účinky Cordycepsu. Zvířata, která mimo trávy spásla i Cordyceps byla vitálnější, silnější i zdravější a také potentnější. To samozřejmě přimělo pastevce, aby sami tuto houbu začali využívat.  Psané historické záznamy, které máme k dispozici, pak pocházejí z doby cca 620 n. l. Jsou součástí čínských herbářů. Pro západní svět byl Cordyceps „objeven“ až v roce 1726. Tehdy byl na mykologické konferenci, která se konala v Paříži, představen odborníkům. Byl sice veden v mykologických atlasech, ale o jeho účincích se nevědělo, to se změnilo až o více než 2 století později. V roce 1964 byl Cordyceps zařazen mezi rostlinná léčiva do současné čínské farmakologie.
 

 

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.