Blog čínská medicína čínská medicína

Lesk nefritového šperku

 

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  • Vyživuje a posiluje nedostatečný jin jater a ledvin GAN/SHEN YIN XU
  • Vyživuje nedostatečnou krev jater GAN XUE XU
  • Stahuje stoupající jang jater GAN YANG SHI z nedostatečnosti jinu jater a ledvin GAN/SHEN YIN XU
  • Ochlazuje horko jater GAN RE a „falešný oheň“ HUO XU

Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako kupř.:

Gynekologické potíže:

  • Poruchy menstruačního krvácení – nepravidelné krvácení, krvácení mimo cyklus, špinění (Metrorrhagia), nadměrné či neustávající krvácení (Menorrhagia)
  • Neplodnost (Sterilita)
  • Poševní suchost (Sicca syndrom)
  • Potíže v přechodu – návaly (Klimaktérium)

Ostatní:

  • Dlouhodobé bolesti hlavy (Cefalea chronica)
  • Dlouhodobé bolesti v bedrech (Lumbalgie chronica)
  • Vysoký krevní tlak (Hypertenze)
  • Vysychání sliznic – oči, ústa, vagina (Sjoegrenův sicca syndrom)
  • Dlouhodobá zácpa (Obstipatia chronica)
  • Opožděný vývoj u dětí, jak fyzický, tak mentální (Retardatio)
  • Roztroušená skleróza (Multiplex sclerosis)
  • Pískání či hučení v uších (Tinnitus)
  • Impotence, u mužů samovolný únik semene (Spermatorea) či noční poluce, předčasný únik semene (Ejaculatio praecox)
  • Cukrovka (Diabetes mellitus)
  • Zvýšená funkce štítnice (Hypertyreoidea)

 

Popis dle tradiční čínské medicíny – Jedná se o modifikaci originální tradiční čínské bylinné směsi QI JU DI HUANG WAN, která je upravena na dnešní poměry. Základem této směsi jsou byliny, jež vyživují jin ledvin a jater SHEN/GAN YIN XU. Současně obsahuje i byliny, které vyživují nedostatečnou ledvinovou esenci SHEN JING XU, nedostatečnou krev jater GAN XUE XU a dále byliny, jež ochlazují horko jater GAN RE a stahují stoupající jang jater GAN YANG SHI, který vznikl na základě nedostatečnosti jiné jater a ledvin GAN/SHEN YIN XU. Dle čínské medicíny si tento stav můžeme jednoduše představit jako nedostatek či ubývání oleje v motoru, který pak nejede na plný výkon, přehřívá se a ve finále se může i zadřít. K typickým projevům této nedostatečnosti patří mírné závratě, bolesti hlavy, bolesti v bedrech, slabost a bolest v kolenou, zácpa či suchá stolice, suché sliznice (oči, ústa, vagina…), neplodnost, poruchy menstruačního krvácení (nepravidelné krvácení, špinění, krvácení mimo cyklus, nadměrné či naopak nedostatečné krvácení), chudokrevnost,  hučení či pískání v uších, rozostřený zrak, mžitky před očima, předčasné stárnutí, předčasné šedivění, opožděný duševní či fyzický vývoj u dětí, zhoršení paměti, oslabená duševní činnost v dospělosti, mužská impotence či předčasný únik semene apod. K vyčerpání ledvinového a jaterního jin SHEN/GAN YIN XU dochází však především u žen, neboť součástí jinu YIN je krev XUE, a ta obzvláště u žen, má vždy tendenci ubývat (menstruace, hormonální antikoncepce, porody, kojení apod.), stejně tak i jednostranná či dlouhodobá fyzická nebo zvláště pak psychická práce bez dostatečné a řádné regenerace, spánku či dovolené. Tyto všechny potíže se projevují hlavně pak u mladých žen, u kterých navíc v kombinaci s hormonální antikoncepcí dochází k umocnění tohoto nedostatečného stavu jin YIN XU. U nedostatečnosti krve XUE XU, nedostatečnosti energie čchi QI XU, nedostatečnosti jinu YIN XU a nedostatečnosti esence ledvin SHEN JING XU je ideální kombinace této směsi s Nápojem z pravého ženšenu  kupř. u anémie, předčasného stárnutí či šedivění, u opožděného vývoje u dětí či obecně na prodloužení kvality a délky života…

Rozbor bylin ve směsi dle tradiční čínské medicíny – Císařskou bylinou je Shu di huang, který mocně vyživuje nedostatečný jaterní a ledvinný jin GAN/SHEN YIN XU a rovněž mocně vyživuje nedostatečnou krev jater GAN XUE XU, posiluje nedostatečnou esenci ledvin SHEN JING XU a vyživuje kostní dřeň, jakož i posiluje nedostatečný jin ve spodním ohništi XIA JIAO YIN XU. Prvním ministrem je Shan zhu yu, který vyživuje nedostatečný jaterní jin GAN YIN XU a díky svému stahujícímu účinku zabraňuje úniku ledvinné esence SHEN JING. Druhým ministrem je Shan yao, jež posiluje energii čchi sleziny PI QI XU, čímž stabilizuje a zpevňuje esenci ledvin SHEN JING a zabraňuje jejímu úniku. Posledním ministrem je Gou qi zi, jež posiluje nedostatečný ledvinový jin SHEN YIN XU a nedostatečnou ledvinovou esenci JING a rovněž vyživuje nedostatečný jaterní jin a nedostatečnou krev GAN YIN/XUE XU a projasňuje zrak. Asistentskou bylinou je Ze xie, pročišťuje a odvádí močí oheň ledvin SHEN HUO. Současně tato bylina kompenzuje v této směsi mastné a vlhké byliny, jinak by došlo k oslabení energie čchi sleziny PI QI XU a to vlhkem SHI. Dalším asistentem je Mu dan pi pročišťuje a odvádí oheň jater GAN HUO, ochlazuje krev RE XUE a současně vyrovnává teplou povahu ministerské byliny Shan zhu yu. Důležitým asistentem je Ju hua, jež zklidňuje a harmonizuje horko jater GAN RE, stahuje stoupající jang jater GAN YANG SHI, který v tomto případě vzniká na podkladě nedostatečnosti jin ledvin a jater SHEN/GAN YIN XU, ochlazuje horký vítr FENG RE a projasňuje zrak. Posledním asistentem je Fu ling, který je neutrální povahy a má za úkol odvádět vlhko SHI, které vzniká z nedostatečnosti sleziny PI QI XU.

Dávkování – 3x denně 4 tablety, děti od 3 let 3x denně 2 tablety. Optimální je kombinace spolu s Nápojem z pravého ženšenu . Obecně se užívají v Číně byliny tak, že děti do 4 let užívají 1/4 dávky dospělého, tj. 3 x 1 – 2 tbl, děti od 5 do 12 let užívají 1/2 dávky dospělého, tj. 3×2 – 4 tbl a dospělí pak 3 x 4 – 8 tbl denně. Jinak v akutním stádiu potíží a dle intenzity potíží se dávka v Číně zvyšuje na 2 – 3 x denní dávky, po zlepšení potíží se zase snižuje – vše je vždy individuální! V případě vynechání či zapomenutí jednotlivé dávky lze užít následující dávku v dvojnásobném množství (kupř. při opomenutí ranní dávky 4 tablet si v poledne lze vzít 8 tablet, stejně tak místo 3x denně 4 tablety lze užít ráno a večer 2×6 tablet apod.). Tablety by se měly užívat nejlépe buď 15 minut před jídlem nebo 30 minut po jídle – neznamená to však, že musíte býti nutně najedení. V případě, že užíváte zároveň i chemické léky, tak je NIKDY neužívejte s bylinnými produkty současně! Platí pravidlo, že bylinné produkty se užívají vždy před jídlem (cca 1/2 hodiny) a chemické léky  zase po jídle (nejlépe s odstupem 1 hodiny od bylin). Zde je několik způsobů, jak optimálně užívat bylinné produkty:

  1. Jednoduše spolknutím celých tablet a zapitím čistou vodou.
  2. Tablety nejprve rozdrtíme na prášek (kupř. ve hmoždíři), zalijeme ve sklenici 2 dcl horké vody, rozmícháme a teplé vypijeme (podobně jako hořkou kávu, ale v tomto případě i s „bylinným lógrem“). Tento způsob je také nejúčinnější!
  3. Pro některé děti se osvědčil i tento způsob: rozdrtíme tablety na prášek a přidáme do čaje, který osladíme kupř. Sladěnkou či Sladovitem (ječmenný slad z prodejen zdravé výživy) nebo přidáme do polévky či jiného jídla, aby tak byly většinou hořké tablety pro ně poživatelnější.
  4. V případě chronických potíží či dlouhodobého užívání bylinných tablet je možno použít i tento způsob: veškeré tablety, které se doporučují během dne užívat (kupř. 3×2 tbl denně od 2 různých produktů = 12 tablet celkem), rozpustíme všechny najednou a dohromady v ranním Nápoji čínských MUDRců –  a pečlivě rozmícháme tak, abychom vše vypili a dole nezůstal žádný “lógr”. Navíc tato ranní snídaně se stane i chutnější a lahodnější.
  5. Ideální také je všechny bylinné tablety v denní dávce (obvykle 12 a více tablet) rozpustit v cca 0,5 l horké vody a tento vlažný nápoj popíjet (nejlépe z termosky) během celého dne jako kávu, v tomto případě nezávisle na jídle. Před požitím nápoje je vždy nutno s termoskou zatřepat!

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – Nedostatečnost čchi sleziny PI QI XU s průjmy a trávicími potížemi. Neužívat současně s léky na ředění krve (Warfarin, Anopyrin,…)!

Balení: 100 tablet / 30 g (100% přírodní, jedinou pojivovou látkou je přírodní celulóza max. do 1%; vyrobeno z koncentrovaných bylin v poměru 5:1, tzn. že při výrobě je použito 5 g sušených bylin na 1 g bylinných tablet)

zdroj: MUDr. Petr Hoffmann, TCM Herbs s.r.o. Dostupné z: www.patentnimedicina.cz/cz/tcm-herbs

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.