Rhodiola – Rozchodnice růžová je nízká, kompaktní tučnolistá rostlina s mnoha drobnými květy, jediný druh rodu rozchodnice, který v České republice vyrůstá. Je považována za léčivou bylinu s rozsáhlými účinky, její sběr v minulosti zapříčinil v ČR téměř její vyhubení a je nyní považována za kriticky ohroženou.
Za léčivou část se považuje dužnatý oddenek, nať a i přídatné kořeny. Oddenek je na povrchu hladký a pod slupkou má citrónově žlutou vrstvu, na řezu je bělavý a chutná velice trpce. U statných víceletých rostlin může jeho hmotnost činit 2,5 až 3,5 kg, obvykle je ale menší než 0,4 kg.
Svou účinnosti je srovnávána se ženšenem a v určitých případech je ještě vyšší. Je považována za tonikum zlepšující celkový fyzicky i psychicky zdravotní stav a dále zvyšuje sexuální vitalitu, přímo léčí nemocí jater, popáleniny, rakovinu, zlepšuje paměť a zvyšuje celkovou imunitu. Mladé listy a lodyhy jsou považovány za chutnou zeleninu.
Obyvatelstvo z míst kde rozchodnice růžová tradičně roste jeho léčivých účinků využívá po více než 400 let. Protože je v současnosti o tuto léčivku veliký zájem nejen u lidových léčitelů ale i u mnoha farmakologů, fyziologů a lékařů, je v klimaticky příhodných chladných místech pěstována uměle na plantážích, např. ve Finsku a Kanadě
- Osvěžení těla
- Normální stav kloubů a chrupavek – metabolismus
- Normální činnost urogenitálního systému žen
- Normální funkce krevního systému – transport kyslíku
- Antioxidant
Magnesium – hořčík na podporu normálního fungování svalů, ke zmírnění únavy a zajištění rovnováhy elektrolytů .
Hořčík a jeho účinky
Díky své důležité roli v organizmu přispívá hořčík k mnoha činnostem, které se promítají do našeho zdraví. Nahlédneme-li do prověřených a potvrzených zdravotních a výživových tvrzení vydaných Evropskou komisí, pak se dozvíme, že hořčík přispívá ke:
- snížení míry únavy a vyčerpání
- správné činnosti nervové soustavy
- správné činnosti svalů
- udržení správného stavu zubů a kostí
- energetickému metabolismu
- elektrolytické rovnováze
- podílí se na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin
- Uvolňuje svaly a cévy. Jeho nedostatek vede ke křečím a svalové slabosti
- Podporuje i psychické uvolnění – zvyšuje tvorbu neurotransmiteru GABA a melatoninu
- Detoxikuje a snižuje škody způsobované elektromagnetickými poli
- Reguluje krevní cukr a zvyšuje citlivost vůči inzulinu, čímž chrání před diabetem 2. typu
Zvýšenou potřebu hořčíku má organizmus například při:
- zvýšené konzumaci živočišných tuků a bílkovin
- zvýšené konzumaci sladkostí a výrobků z bílé mouky
- zvýšené fyzické aktivitě a sportu
- diabetu
- konzumaci alkoholu
- stresu
- znečištěném prostředí
Také vstřebatelnost není zdaleka stoprocentní, běžně se udává, že využít dokážeme jen kolem 30 procent hořčíku obsaženého v potravinách.
Dostatek hořčíku je pro dosažení optimálního zdraví nezbytný
Hořčík je v lidském těle čtvrtý nejhojnější minerál a druhý nejčastější mezibuněčný kationt (kladný iont) po draslíku. Ke zdravému fungování ho potřebuje většina buněk vašeho těla, ale obzvlášť důležitý je pro srdce, ledviny a svalstvo.
Nedostatek hořčíku vám naruší buněčný metabolismus a zhorší fungování mitochondrií, což má dalekosáhlé účinky. Zhoršení mitochondriální funkce je zásadní faktor, jenž hraje roli při vzniku většiny chronických onemocnění včetně nemocí srdce a rakoviny.
kombinaci těchto produktů najdete např. na těchto stránkách
dotazy mi napište na obchod@prirodaleci.cz