Blog čínská medicína čínská medicína

Patero uhašení sopky

 

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  • Vylučuje toxickou horkost RE DU z organismu a odstraňuje horký toxin z podkoží a kůže
  • Ochlazuje horko v krvi RE XUE
  • Ochlazuje celkové horko z nadbytku RE
  • Zmenšuje otoky, kožní vředy a zauzleniny v kůži

Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako kupř.:

  • Kožní záněty –  rů

že (erysipel), kožní abscesy, furunkly a karbunkly

  • Mokvavé ekzémy či infekční záněty kůže (impetigo)
  • Lupénka (psoriasa)
  • Záněty hnisavé v uších (otitis)
  • Záněty hnisavé v očích (konjuntivitis)
  • Záněty hnisavé v nose (nasopharyngitis)
  • Záněty hnisavé v krku (tonsilitis)
  • Záněty prsu (mastitis)
  • Zánět Bartoliniho žlázy (bartolinitis)
  • Zánět ledvin a močových cest (pyelonephritis), zánět jater (hepatitis)

Popis dle tradiční čínské medicíny – Jedná se o modifikaci originální tradiční čínské bylinné směsi WU WEI XIAO DU WAN, která je upravena na dnešní poměry. Tato směs se skládá z pěti bylin, které odstraňují tzv. horký toxin RE DU z kůže a celkově ochlazují nadměrné horko RE v organismu, proto se nazývá v Číně Pětisložkovým nápojem na odstranění jedovatosti. Tyto byliny vylučují horký toxin RE DU z organismu, ochlazují horko RE a vylučují vlhko SHI a snižují tak i horečku, tedy přeloženo do dnešní mluvy, tyto byliny tzv. čistí krev. Horkou jedovatostí RE DU představuje jakýkoliv zánět (nejčastěji bakteriální), projevující se obzvláště na povrchu těla, se všemi jeho typickými příznaky: horečkou, bolestivostí, otokem, zarudnutím a omezením funkce. Mezi tyto záněty patří veškeré kožní záněty a záněty povrchových sliznic (oči, uši, nos, konečník, genitálie), které jsou doprovázeny celkovým horkem z nadbytku (viz 5 známek zánětu výše). Dle čínské medicíny se jedná o nahromaděné horko RE, vlhko SHI a horký toxin RE DU v dané oblasti. Nejčastěji jsou tyto obtíže způsobeny nesprávnou životosprávou (nadměrnou spotřebou mastných, tučných a kořeněných jídel), která má za následek kumulaci vnitřního horka RE či dokonce horkého toxinu RE DU. Horký toxin RE DU se tlačí z těla ven přes kůži ve formě „drobných vulkánků na svazích bouřící sopky”, jak poeticky Číňané nazývají tento stav.

Rozbor bylin ve směsi dle tradiční čínské medicíny – Císařskou bylinou je Jin yin hua, která pročišťuje horkost RE z vrstvy QI a XUE, zmenšuje otoky a odstraňuje horký toxin RE DU, čímž podporuje hojení vředů. Zi hua di ding vylučuje horký toxin RE DU, ochlazuje horko RE a zmenšuje otoky, Ostatní byliny Ye ju huaPu gong ying a Lian qiao pročišťují horkost RE, odstraňují horký toxiny RE DU a ochlazují krev RE XUE, a proto se používají u léčby hnisavých nemocí. Tato směs je základem mnoha ostatních bylinných směsí, které se používají v kombinaci při léčbě lokálních povrchových a hnisavých infekcí. Jejím hlavním účinkem je pročištění horkosti RE a vyloučení horkého toxinu RE DU z organismu.

Dávkování – 3x denně 4 tablety, děti od 3 let 3x denně 2 tablety. Obecně se užívají v Číně byliny tak, že děti do 4 let užívají 1/4 dávky dospělého, tj. 3 x 1 – 2 tbl, děti od 5 do 12 let užívají 1/2 dávky dospělého, tj. 3×2 – 4 tbl a dospělí pak 3 x 4 – 8 tbl denně. Jinak v akutním stádiu potíží a dle intenzity potíží se dávka v Číně zvyšuje na 2 – 3 x denní dávky, po zlepšení potíží se zase snižuje – vše je vždy individuální! V případě vynechání či zapomenutí jednotlivé dávky lze užít následující dávku v dvojnásobném množství (kupř. při opomenutí ranní dávky 4 tablet si v poledne lze vzít 8 tablet, stejně tak místo 3x denně 4 tablety lze užít ráno a večer 2×6 tablet apod.). Tablety by se měly užívat nejlépe buď 15 minut před jídlem nebo 30 minut po jídle – neznamená to však, že musíte býti nutně najedení. V případě, že užíváte zároveň i chemické léky, tak je NIKDY neužívejte s bylinnými produkty současně! Platí pravidlo, že bylinné produkty se užívají vždy před jídlem (cca 1/2 hodiny) a chemické léky  zase po jídle (nejlépe s odstupem 1 hodiny od bylin). Zde je několik způsobů, jak optimálně užívat bylinné produkty:

  1. Jednoduše spolknutím celých tablet a zapitím čistou vodou.
  2. Tablety nejprve rozdrtíme na prášek (kupř. ve hmoždíři), zalijeme ve sklenici 2 dcl horké vody, rozmícháme a teplé vypijeme (podobně jako hořkou kávu, ale v tomto případě i s „bylinným lógrem“). Tento způsob je také nejúčinnější!
  3. Pro některé děti se osvědčil i tento způsob: rozdrtíme tablety na prášek a přidáme do čaje, který osladíme kupř. Sladěnkou či Sladovitem (ječmenný slad z prodejen zdravé výživy) nebo přidáme do polévky či jiného jídla, aby tak byly většinou hořké tablety pro ně poživatelnější.
  4. V případě chronických potíží či dlouhodobého užívání bylinných tablet je možno použít i tento způsob: veškeré tablety, které se doporučují během dne užívat (kupř. 3×2 tbl denně od 2 různých produktů = 12 tablet celkem), rozpustíme všechny najednou a dohromady v ranním Nápoji čínských MUDRců –  a pečlivě rozmícháme tak, abychom vše vypili a dole nezůstal žádný “lógr”. Navíc tato ranní snídaně se stane i chutnější a lahodnější.
  5. Ideální také je všechny bylinné tablety v denní dávce (obvykle 12 a více tablet) rozpustit v cca 0,5 l horké vody a tento vlažný nápoj popíjet (nejlépe z termosky) během celého dne jako kávu, v tomto případě nezávisle na jídle. Před požitím nápoje je vždy nutno s termoskou zatřepat!

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – Nedostatečnosti jin YIN XU (u kožních vředů typu jin), opatrně také u nedostatečnosti sleziny PI QI XU. Lze užívat v těhotenství, ale jen po dobu akutní fáze nemoci!

Balení: 100 tablet / 30 g (100% přírodní, jedinou pojivovou látkou je přírodní celulóza max. do 1%; vyrobeno z koncentrovaných bylin v poměru 5:1, tzn. že při výrobě je použito 5 g sušených bylin na 1 g bylinných tablet)

 

zdroj: MUDr. Petr Hoffmann, TCM Herbs s.r.o. Dostupné z: www.patentnimedicina.cz/cz/tcm-herbs

 

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.