Blog čínská medicína čínská medicína

Ovoce stromu života

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  • Vylučuje hlen z plic FEI TAN či stagnující tekutiny z plic FEI TAN SHUI
  • Stahuje vzbouřenou energii čchi  z plic FEI QI NI
  • Posiluje čchi sleziny a plic PI/FEI QI XU a odvádí vlhko SHI močením
  • Utišuje kašel a mírní dušnost

Z hlediska tradiční čínské medicíny se v Číně používá u stavů jako kupř.:

  • Chronické alergické astma
  • Chronická bronchitis
  • Chronické astma bronchiale
  • Dermorespirační syndrom (astmatu předchází ekzém)
  • Chronický plicní emfyzém (rozedma plic)
  • Dušnost a pískání na hrudi

Popis dle tradiční čínské medicíny – Tato směs je modifikací originální bylinné směsi Su zi jiang qi wan, která je upravena na dnešní poměry. Původní složení této směsi bylo zaměřeno na posílení a zahřátí ledvin SHEN a na odstranění hlenu z plic FEI TAN čili dle TCM na „stav nadbytku nahoře a nedostatku dole“. Dnešní doba, která se nese ve znamení horka RE, je trochu jiná než ve staré Číně, a proto i potřeba zahřívat není taková. V důsledku civilizačního způsobu života je oslabena čchi sleziny PI QI XU a střední ohniště je tak napadeno vlhkem SHI, které se jako vzbouřená energie čchi QI NI tlačí v protisměru do plic FEI, kde stagnuje a mění se na hlen TAN. Ten pak blokuje volný průchod energie čchi plic FEI QI a způsobuje potíže jako je kašel, dušnost, pískání, zadýchávání se, krátký dech s obtížným nádechem (alergické reakce) či tlak na prsou. Bylinná směs je „ušita na míru“ na dnešního člověka, který trpí na opakované a chronické alergické nebo bronchiální astma, kterému často předchází i ekzém v dětství.

Rozbor bylin ve směsi dle tradiční čínské medicíny – Císařskou bylinou ve směsi je zde Zi su zi, která stahuje vzbouřenou energii čchi QI NI dolů, rozpouští hlen TAN, utišuje kašel a mírní dušnost. Ministerskými bylinami pak jsou Zhi ban xiaHou po a Qian hu, jež v této kombinaci mocně rozpouštějí hlen TAN, stejně tak i utišují kašel a mírní dušnost, Chen pi pak výrazně zesiluje účinek předchozích bylin, Xuan fu hua rozpouští hlen TAN, utišuje kašel a mírní dušnost, stahuje vzbouřenou energii čchi QI NI a odvádí stagnující vodu z plic FEI TAN SHUI, Sang bai pi ochlazuje horko v plicích FEI RE, utišuje kašel a mírní dušnost. Asistentskými bylinami jsou pak Fang feng, která vylučuje napadení zevním škodlivým větrem FENG XIE QI z povrchu těla; Wu wei zi posiluje čchi plic FEI QI XU, utišuje kašel a mírní dušnost; Fu ling posiluje energii čchi sleziny PI QI XU vylučováním vlhka SHI či stagnujících tekutin z plic FEI TAN SHUI močením. Poslíček Da zao posiluje energii čchi sleziny a žaludku PI/WEI QI XU (projevující se kupř. zkráceným dechem), zklidňuje ducha SHEN a harmonizuje účinek ostatních bylin ve směsi.

Dávkování – 3x denně 4 tablety, děti od 3 let 3x denně 2 tablety. Obecně se užívají v Číně byliny tak, že děti do 4 let užívají 1/4 dávky dospělého, tj. 3 x 1 – 2 tbl, děti od 5 do 12 let užívají 1/2 dávky dospělého, tj. 3×2 – 4 tbl a dospělí pak 3 x 4 – 8 tbl denně. Jinak v akutním stádiu potíží a dle intenzity potíží se dávka v Číně zvyšuje na 2 – 3 x denní dávky, po zlepšení potíží se zase snižuje – vše je vždy individuální! V případě vynechání či zapomenutí jednotlivé dávky lze užít následující dávku v dvojnásobném množství (kupř. při opomenutí ranní dávky 4 tablet si v poledne lze vzít 8 tablet, stejně tak místo 3x denně 4 tablety lze užít ráno a večer 2×6 tablet apod.). Tablety by se měly užívat nejlépe buď 15 minut před jídlem nebo 30 minut po jídle – neznamená to však, že musíte býti nutně najedení. V případě, že užíváte zároveň i chemické léky, tak je NIKDY neužívejte s bylinnými produkty současně! Platí pravidlo, že bylinné produkty se užívají vždy před jídlem (cca 1/2 hodiny) a chemické léky  zase po jídle (nejlépe s odstupem 1 hodiny od bylin). Zde je několik způsobů, jak optimálně užívat bylinné produkty:

  1. Jednoduše spolknutím celých tablet a zapitím čistou vodou.
  2. Tablety nejprve rozdrtíme na prášek (kupř. ve hmoždíři), zalijeme ve sklenici 2 dcl horké vody, rozmícháme a teplé vypijeme (podobně jako hořkou kávu, ale v tomto případě i s „bylinným lógrem“). Tento způsob je také nejúčinnější!
  3. Pro některé děti se osvědčil i tento způsob: rozdrtíme tablety na prášek a přidáme do čaje, který osladíme kupř. Sladěnkou či Sladovitem (ječmenný slad z prodejen zdravé výživy) nebo přidáme do polévky či jiného jídla, aby tak byly většinou hořké tablety pro ně poživatelnější.
  4. V případě chronických potíží či dlouhodobého užívání bylinných tablet je možno použít i tento způsob: veškeré tablety, které se doporučují během dne užívat (kupř. 3×2 tbl denně od 2 různých produktů = 12 tablet celkem), rozpustíme všechny najednou a dohromady v ranním Nápoji čínských MUDRců –  a pečlivě rozmícháme tak, abychom vše vypili a dole nezůstal žádný “lógr”. Navíc tato ranní snídaně se stane i chutnější a lahodnější.
  5. Ideální také je všechny bylinné tablety v denní dávce (obvykle 12 a více tablet) rozpustit v cca 0,5 l horké vody a tento vlažný nápoj popíjet (nejlépe z termosky) během celého dne jako kávu, v tomto případě nezávisle na jídle. Před požitím nápoje je vždy nutno s termoskou zatřepat!

Nepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – během těhotenství opatrně – tzn. jen po dobu akutní fáze nemoci a ne déle než 1 měsíc.

Balení: 100 tablet / 30 g (100% přírodní, jedinou pojivovou látkou je přírodní celulóza max. do 1%; vyrobeno z koncentrovaných bylin v poměru 5:1, tzn. že při výrobě je použito 5 g sušených bylin na 1 g bylinných tablet)

zdroj: MUDr. Petr Hoffmann, TCM Herbs s.r.o. Dostupné z: www.patentnimedicina.cz/cz/tcm-herbs

 

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.