Blog Vitální houby

Hericium lví hříva – houba na nervový systém

Popis terapeuta: 

Hericium neboli korálovaec ježatý je zvláštní houba, která připomíná lví hřívu a má poměrně různorodé účinky.
V praxi ho používám asi ve čtyřech situacích.
Za prvé je Hericium velmi dobré u různých trávicích problémů, hlavně pokud je doprovází horko. Čínská medicína popisuje tyto stavy jako horko v žaludku. Hericium má schopnost harmonizovat žaludek a trávení a ochraňuje a zklidňuje sliznice, používá se tedy u problémů trávicího traktu, jako jsou gastritidy, žaludeční vředy, pálení žáhy, reflux a také zlepšuje zažívání. Dokáže zklidňovat sliznice trávicího traktu. Pokud chceme použít Hericium k harmonizaci trávicího traktu, je lepší použít ho ve formě prášku (ne extraktu). V nabídce MycoMedica najdete jednu směs, která Hericium ve formě prášku obsahuje.

Druhá oblast, kde Hericium používám, jsou různé neurologické problémy, jako je demence, Alzheimerova choroba, Parkinson, roztroušená skleróza, neuropatie či neurastenie. V současnosti je totiž Hericium předmětem mnoha studií, které zkoumají jeho schopnost stimulovat produkci NGF (nervového růstového faktoru). NGF je protein, který stimuluje růst nervových buněk a napomáhá nervy nejen chránit, ale i opravovat je, pokud jsou poškozené. Podpora NGF podle nejnovějších výzkumů zlepšuje také přežití lidí po prodělaném infarktu. Snižuje riziko selhání srdce.

Již staří Číňané znali tyto jeho možnosti a používali ho k podpoře mentálních funkcí a pamětisoustředění. Chodí mi také studenti, kteří Hericium berou ve zkouškovém období.

Je vhodné ho použít, pokud jsme ve stresové zátěži, zvláště pokud se stres projevuje na našem těle (tzv. somatizace stresů). Tyto stavy se projevují různě, třeba tlaky kolem žaludku či na hrudi, knedlíkem v krku, pocitem vnitřní rozechvělosti, pnutím, rozpínáním, premenstruačním syndromem, podrážděností, depresí, nepravidelným cyklem apod. Popisované příznaky jsou způsobeny tzv. stagnací jater a jsou obvykle zhoršovány emocemi. Hericium je vhodné v těchto případech doplnit čínskými bylinkami, které dokáží uvolnit stagnovaná játra. Jako třeba v jedné směsi na uvolnění jater, kterou najdete také v Houbáři.

No a nakonec stejně jako ostatní houby má Hericium výrazné imunomodulační a protirakovinné účinky. Používá se u nádorů horní a střední části trávicího traktu a jater.
Často se používá, pokud je třeba regulovat Helicobacter pylori.

Na úplný závěr musím zdůraznit, korálovec je velmi chutný pokud ho zpracujete jako potravinu. Podívejte se do Receptáře.

Použití testovaná v praxi:

  • regulace žaludečních a střevních problémů, zejména při gastrointestinálním zánětu + Reishi, Shiitake, Coprinus
  • prevence nádorových poruch, především rakoviny žaludku, střev, jícnu a kůže – dle typu nádoru
  • posílení imunitního systému + kterákoliv medicinální houba
  • doplňková terapie u nervových onemocnění + Reishi, Cordyceps
  • tišení depresivních nálad + Cordyceps
  • neklid a poruchy spánku + Reishi

Další motivy pro použití Hericia:

problémy žaludku, gastritidy, zklidňuje sliznice, Helicobacter pylorii, celiakie + Resihi, neurastenie, stres, působí na NGF faktor u neurodegenerativních onemocnění (demence, Parkinson (je-li s depresí + Cordyceps), Alzheimer (+ Reishi), roztroušená skleróza…), zlepšuje fungování nervového systému, neuropatie, zlepšení koncentrace, posílení peristaltiky střev (spíš odvar ze sušeného Hericia), multirezistentní zlatý stafylokok, nádorová onemocnění (žaludku, jícnu, tlustého střeva, jater, děložního krčku), stres, vnitřní neklid

TCM charakteristika:

  • teplota – neutrální
  • chuť – sladká, fádní
  • tropismus – slezina, žaludek, srdce (dle jiných zdrojů + játra, ledviny či všechny okruhy)

Účinky podle tradiční čínské medicíny:

  • posiluje žaludek a reguluje jeho Qi
  • doplňuje slezinu a napomáhá trávení
  • uklidňuje ducha Shen a posiluje činnost mozku
  • působí na všechny orgánové soustavy

Stručný popis

Hericium erinaceus (korálovec ježatý, japonsky Yamabushitake, čínsky Hou Tou Gu, anglicky Lion´s Mane)

Hericium získalo svůj český a anglický název dle tvaru plodnice. Ta totiž připomíná mořský korál nebo lví hřívu. Plodnice jsou velké cca 7–15 cm, mohou však být i mnohem větší, a to až 40 cm. Plodnice jsou kupovité a na dolní straně jsou „roztřepené“ s převisy, které jsou podobné ostnům. Hericium roste na kmenech poraněných listnatých stromů a na pařezech, a to hlavně v oblastech na severní polokouli. Můžeme tedy místa nálezu najít v Evropě, Asii i Severní Americe.

Hericium je houba jedlá a velmi chutná. Má své místo v gastronomii asijských národů. Není však pouze potravinou, ale hlavně léčivkou, která je využívána hlavně v tradičních medicínách v Asii, tedy i té čínské. Ale znali ho i indiáni ze Severní Ameriky, existují důkazy, že jen v podobě prášku nosili stále při sobě a využívali jeho léčivé síly při ošetřování otevřených ran, a to hlavně k dezinfekci a zástavě krvácení. K „vědeckému“ zdokumentování houby došlo až v 18. století. Postarali se o to dva mykologové, prvním byl Francouz J. B. F. Bulliard, který mu dal jméno  Hydnum erinaceus, své současné jméno dostalo Hericium Ch. H. Persoona  v roce 1797.

Znalosti o léčivých účincích houby se rychle rozšířily, a proto také začala být houba zkoumána vědecky. Existuje mnoho studií, pokusů, které potvrzují účinnost Hericia. Tím vzrostla i poptávka po něm, a tudíž začalo být také komerčně pěstováno.

 

Hericium a jeho složky

Účinky Hericia jsou bezesporu dány jeho složením, tj. obsahem bioaktivních látek. Houby jsou z velké části tvořené vodou a v sušině jsou pak nejvíce zastoupeny polysacharidy, dále bílkoviny a tuky. Tím však výčet složek zdaleka nekončí a budeme se věnovat i dalším složkám v dalším textu.

Cukry ‒ polysacharidy a polysacharidy s bílkovinami

Polysacharidy představují významnou součást houby. V Hericiu se nachází více typů. Polysacharidy nerozpustné, tj. tzv. hrubé vlákniny, které se nevstřebávají. Slouží jako potrava pro střevní bakterie, tím se urovnává střevní mikroflóra a zlepšuje motilita střev. Dále pak jsou to polysacharidy rozpustné, které se vstřebávají a pronikají tak do organismu, ale mohou ovlivňovat i sliznici v střeva, přes kterou prostupují. Důležitými zástupci polysacharidů v Hericiu jsou beta glukany, a to hlavně β-1,3 a β-1,6 rozvětvené glukany. Dále jsou to polysacharidy, kdy jeden nese pojmenování HEPF3. Jedná se o heteropolysacharid, kde jsou hlavními složkami fukóza a galaktóza. V Hericiu byl identifikován i heteropolysacharid  HPB-3 složení z fukózy, d-galaktózy a d-glukózy. Krom polysacharidů můžeme v Hericiu najít také monosacharidy, a to např. arabitol, glukóza, trehalóza a mannitol, který se využívá i v lékařské praxi, podporuje vylučování tekutin.

Hericium je též bohaté na sloučeniny vytvořené ze sacharidů a bílkovin. Jedná se např. o proteoglykan HEG-5.

Polysacharidy a proteoglykany mají silné imunomodulační vlastnosti, působí protirakovinně i antioxidačně.

Terpeny, fenoly, aromatické sloučeniny

Terpenové sloučeniny jsou velmi podstatnou součástí Hericia, stejně tak fenoly a aromatické sloučeniny. První jmenované mají výrazné antioxidační, protirakovinné i protiinfekční účinky. Zmíněné složky také podporují tvorbu neurálního růstového faktoru, který je důležitý pro regeneraci nervové tkáně, tedy i té mozkové.

hericium tabulkaTerpenové sloučeniny jsou zastoupeny erinaciny a ty fenolové hericenony, které můžeme najít v přiloženém seznamu.

 

Aminokyselina a bílkoviny

Hericium je zdrojem kvalitních aminokyselin a bílkovin. Obsahuje mnoho druhů aminokyselin, a to i těch, které si tělo neumí samo vyrobit. Nejzastoupenější jsou L-alanin a L-leucin, nejméně je v Hericiu L-tryptofanu, L-fenylalaninu. Z bílkovin můžeme jmenovat velmi důležité enzymy. Tyto umí degradovat a rozkládat mnohé sloučeniny, např. celulózu, lignin, jiné bílkoviny i složené cukry. Mezi tyto enzymy řadíme např. β-amylázu, α-amylázu, proteázu, β-glukosidázu, laktázu aj.

Tuky

Není příliš obvyklé, aby se v rostlinné říši vyskytovaly i tuky, pokud se nejedná o semena. Ale houby obsahují mastné kyseliny a tuky. Ve vyšší míře pak ty nenasycené, které jsem zdraví prospěšné, jedná se např. o kyselinu olejovou, linoleovou. Dále jsou v Hericiu také nasycené mastné kyseliny, tj. kyselina palmitová a stearová.

Upozorníme též na glykolipidy, tedy sloučeniny cukrů a tuků, v tomto případě se jedná např. o cerebrosidy B a E, které snižují toxicitu chemoterapeutik na ledviny a mají též využití v léčbě rakoviny.

Steroidní sloučeniny

V Hericiu můžeme také najít steroidní sloučeniny, tj. sloučeniny, které mají cholesterolové jádro. Hericium obsahuje ergosterol, což je vitamín D2, dále jsou to 5-α-ergostan-3-on, 5-α-stigmasten-22-en-3-on and 5-α-stigmastan-3-on, kampesterol, kampestanol, erinaroly A‒F. Tyto sloučeniny se někdy označují také jako fytohormony.  Tyto sloučeniny mají protirakovinné i antibakteriální účinky.

 

Vitamíny a minerály

Nemůžeme nezmínit minerální a stopové prvky a vitamíny. I ty jsou v Hericiu zastoupeny. Z neorganických prvků jsou to např. sodík, fosfor, draslík, hořčík, vápník, selen, zinek, měď atd. Vitamíny v Hericiu zastupují vitamíny skupiny B a vitamín D.

 

S čím Hericium pomáhá.

Výše zmíněné sloučeniny, a to jsme nejmenovaly všechny, jsou odpovědné za účinky Hericia. A ty jsou skutečně různorodé a některé z nich si přiblížíme dále.

 

Hericium jako balzám pro nervovou soustavu

Hericium je naprosto unikátní v tom, jak působí na nervovou soustavu. Žádná jiná rostlina či houba neumí, co Hericium. Prováděné výzkumy odhalily, že hericenony a erinaciny podporují produkci neurálního růstového faktoru v nervové soustavě. Pod vlivem tohoto faktoru dochází k tvorbě nových nervových buněk, regeneruje se nervová tkáň, nervové buňky jsou odolnější proti vlivům, déle přežívají, podporuje též životaschopnost cholinergních neuronů atd. Jednoznačným přínosem je Hericium v případech, kdy dochází k degenerativním procesům v mozku či při poranění ‒ poškození nervů, míchy…

Mnohé studie prováděné na hlodavcích dokazují, že Hericium výrazně urychluje regeneraci a návrat funkce poškozeného nervu. Myším byl např. poraněn nerv tak, aby došlo ke ztrátě hybnosti končetiny, části myší bylo podáváno Hericium, části nic. U myší, kterým bylo podávané Hericium, došlo k obnovení hybnosti, došlo tedy i reinervaci, a to díky podpoře dělení neuronů, ale také růstu nervových výběžků.

Pokud se blíže podíváme např. na erinacin A, tak u něj je prokázáno, že chrání nervové buňky před toxickými vlivy. Myším byla podána látka, která způsobí stav, jenž je obdobou lidské Parkinsonovy nemoci. Dochází tedy k destrukci neuronů, které tvoří dopamin a v nigrostriatální oblasti. Při podávání Hericia došlo k menšímu zániku těchto buněk a nerozvinula se tak Parkinsonova nemoc. To se projevilo jednak v chování myší, ale také během histologického zkoumání vzorku mozku.

 

Neuropatické bolesti

Neuropatické bolesti jsou časté u diabetiků, neboť jsou nervy poškozeny zvýšenou koncentrací cukrů v krvi. Takoví pacienti mohou cítit bolest či jiné vjemy bez příčiny, nebo i malý podnět vnímají jako hodně bolestivý. Hericium umí ochránit nervové buňky před působením cukrů. Podávání Hericia diabetickým krysám se projevilo zvýšením prahu bolesti, tj. krysy byly vystaveny bolestivým podnětům, pokud pro ně byla bolest velká, ucukly končetinou. Krysy s Hericiem snesly bez ucuknutí silnější podněty. Navíc je nutné zmínit, že Hericium samo dokáže také snížit hladinu cukrů a omezit oxidační stres.

 

Degenerativní onemocnění mozku

Degenerativní onemocnění mozku jsou velmi časté, zvláště pak u seniorů. Mnohé jsou velmi vážné a mohou nastupovat i dříve, a to je např. Alzheimerova či Parkinsonova choroba.

Prováděly se i pokusy na dobrovolnících s diagnostikovanou lehkou demencí. Ve skupině bylo 7 pacientů a u 6 z nich bylo při testech po skončení užívání zaznamenáno zlepšení mentálních funkcí. Zlepšily se komunikační schopnosti, ale také schopnost porozumět a paměť.

Do jiné studie bylo zařazeno 30 pacientek, ty byly rozděleny do 2 skupin. Jedna skupina dostávala Hericium, druhá neúčinnou látku, tj. placebo. Studie trvala 16 týdnů a pacientek s Hericiem došlo k vylepšení kognitivních funkcí.

Psychika 

Hericium pozitivně ovlivňuje jak mentální, tak psychický stav člověka. Opět proběhly studie právě i s dobrovolníky. V jedné byly pacientky s poruchami spánku a depresemi. 4 týdny užívaly Hericium a během té doby u nich došlo k zmírnění projevů deprese, úzkosti i podrážděnosti. Lépe se jim usínalo a zlepšila se i kvalita spánku. Užívání Hericia také posílilo soustředění.

Hericium pomáhá také proti ženám, které mají deprese v menopauze, tedy jako doprovodný příznak. 30 dobrovolnicím bylo podáváno Hericium nebo, a to formou koláčků. V průběhu studie se nevyskytly žádné nežádoucí účinky, ale naopak. U žen, které dostávaly koláčky s Hericiem, se zmírnily dopady menopauzy, jak po stránce fyzické, tak po té psychicky. Zmírnily se deprese i úzkosti, zlepšila se koncentrace a soustředění.

V některých studiích byl využit i standardizovaný přípravek, a to Amyloban3399, který je bohatý na amylobandiny, hericenony a amycenony z Hericia. Podávání preparátu zdravým dobrovolníkům. Zlepšuje mentální funkce, při užívání je snadnější učení, je zlepšena pozornost, posílena motivace atd. Krom pokusů na zdravých dobrovolnících se Amyloban3399 podával též pacientům se schizofrenií, u nich došlo ke zlepšení stavu a stabilizaci. Pozitivního efektu bylo také dosaženo u pacientů s nespavostí.

Potvrzen byl také antidepresivní účinek amycenonu u myší, které byly vystaveny stresovým situacím, jejich reakce na ně byla při podávání amycenonu „klidnější“, stejného efektu se podařilo dosáhnout s běžně předepisovaným antidepresivem paroxetinem.

Demyelinizační nemoci

Některé nemoci provází demyelinizace, tj. ztráta myelinových obalů axonů, což vede k narušení vedení vzruchu. Setkáváme se s tím hlavně u roztroušené sklerózy mozkomíšní. Zde je myelin destruován imunitním systémem, jsou totiž produkovány protilátky proti jeho komponentám. I v tomto případě se Hericium ukázalo jako dobrý pomocník. Dle pokusů je podpora produkce neurálního růstového faktoru spojena také s novotvorbou myelinu a remyelinizací.

Uvedli jsme několik případů nemocí nervového systému a psychiky, u kterých může být Hericium nápomocné při léčbě. Je potřeba zdůraznit, že Hericium je možné užívat preventivně, jak jsme již zmínili, zmírňuje dopady toxických látek, oxidačního stresu atd. na nervové buňky, zabraňuje a zpomaluje postup degenerace.

 

Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T.Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2009;23(3):367-72.

Kawagishi H, Zhuang C, Shnidman E. The anti-Dementia effect of Lion’s Mane mushroom and its clinical application. Townsend Letter for Doctors and Patients, 2004

Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K.Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010;31(4):231-7.

Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T.Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2009;23(3):367-72.

Kawagishi H, Zhuang C, Shnidman E. The anti-Dementia effect of Lion’s Mane mushroom and its clinical application. Townsend Letter for Doctors and Patients, 2004

Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K.Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010;31(4):231-7.

Kolotushkina E.V, Moldavan M.G, Voronin K.Y, Skibo G.G. The influence of Hericium erinaceus extract on myelination process in vitro. Fiziol Z.H. 2003;49(1):38-45.

Grygansky A.P, Moldavan M.G, Kolotushkina O.V, Skibo G.G.  Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. extract effect on nerve cells. Int J Med Mushr. 2001;3(2-3):152

Kawamoto K, Matsuda H. Nerve growth factor and wound healing. Prog Brain Res. 2004;146:369–84

Zhang Yi, Yang Shao-long, Wang Ai-hong, et al., “Protective Effect of Ethanol Extracts of Hericium erinaceus on Alloxan-Induced Diabetic Neuropathic Pain in Rats,” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Article ID 595480, in press.

S. C. Apfel et al. Recombinant human nerve growth factor in the treatment of diabetic polyneuropathy. Neurology. 1998;51:695-702.

Long-term treatment with recombinant nerve growth factor for HIV-associated sensory neuropathy. G. Schifitto et al. Neurology. 2001;57:1313-1316

Myong Ki Kim, Woon Yong Choi, Hyeon Yong LeeNeuroprotective effect of Hericium erinaceum against oxidative stress on PC12 cells. Arch Physiol Biochem 2014 Oct 30:1-7. 

Kah-Hui Wong, Murali Naidu, Pamela David, et al., “Peripheral Nerve Regeneration Following Crush Injury to Rat Peroneal Nerve by Aqueous Extract of Medicinal Mushroom Hericium erinaceus. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2011, Article ID 580752, 10 pages, 2011.

Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida T. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2009 Mar;23(3):367-72.

Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7.

Imunita 

Není nadsazené, když napíšeme, že nás imunitní systém udržuje při životě. Lidé s těžkými imunodeficity umírají již v kojeneckém věku na vážné infekce, pokud nejsou léčeni. Imunitní systém nás chrání před škodlivými vlivy z okolního prostředí, ale také proti těm uvnitř těla. Jeho práce je náročná a musí být plně koordinovaná, sehraná, dobře načasovaná, odpověď dostatečně silná i dlouhá. Pokud je krátká a slabá, nedojde k odstranění nebezpečí, pokud silná nebo dlouhotrvající může dojít k poškození tkání vlivem aktivity imunitních buněk. Imunitní systém se také musí naučit rozpoznávat vlastní bílkovinné struktury na površích buněk a odlišovat od těch cizích, které mohou být škodlivé, např. infekční patogeni, ale také musí rozpoznat cizí, které není nebezpečné, a to např. alergeny. V případě vlastních antigenů a alergenů by imunitní systém neměl reagovat, pokud ano, rozvíjí se autoimunitní a alergický zánět.

 

Hericium a posílení imunitní odpovědi

Hericium je podobně jako jiné houby složené z velkého množství polysacharidů, které mají imunostimulační účinky. Vážou se totiž na receptory na imunitních buňkách, které jsou takto aktivovány. U takto stimulovaných buněk dochází k vyššímu dělení, zvyšuje se tedy počet imunitních buněk, produkují větší množství působků, tj. cytokinů, chemokinů, růstových faktorů, které dále posilují imunitní odpověď, u fagocytujících buněk se zvyšuje jejich fagocytární aktivita, tj. účinněji pohlcují cizorodé částice, např. i bakterie a virové partikule. Zvyšuje se také efektivita zabíjení pohlcených virů a bakterií a schopnost informovat o jejich přítomnosti další imunitní buňky. Fagocyty totiž „vystaví“ antigeny zabitých virů a bakterií na svůj povrch, kde je svými receptory mohou identifikovat a být aktivovány další imunitní buňky, hlavně T lymfocyty. Polysacharidy z Hericia též zvyšují cytotoxickou aktivitu NK buněk, které přímo zabíjejí např. bakterie či viry napadané buňky a buňky rakovinné.

Hericium tedy aktivuje imunitní systém jako celkem nejen některé jeho složky.

 

Hericium tlumení imunitní odpovědi

Již jsme zmínili, že v některých případech je dobré aktivitu imunitního systému tlumit, a to v případě chronických zánětu, autoimunitních a alergických zánětů či masivního akutního zánětu.

Účinnost Hericia byla testována v případech zvířat či pacientů, kteří mají diagnózu ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba, obě nemoci jsou chronickým zánětlivým onemocněním střev, ve kterém hraje roli zvýšená aktivita imunitního systému.

V pokusech na krysách se prokázalo, že podávání Hericia výrazně zlepšuje stav krys. Jsou zmírněný obtíže jako průjem, krvácení, nedochází k tak výrazné ztrátě hmotnosti a je utlumen probíhající zánět ve střevě. Hericium totiž tlumí imunitní systém, ale také posiluje střevní sliznici a snižuje oxidační stres.

Byly ale též provedeny randomizované, dvojitě zaslepené studie využívající placebo. Jako lék byl podáván Andosan. Studie se účastnilo 50 pacientů trpících Crohnovou chorobou. Část tedy dostávala po 21 dní placebo a část Andosan. Následně byl jejich stav dle standardizovaného skórovacího systému, ve kterém se hodnotily tíže symptomů nemoci, únava a celková kvalita života pacientů. Pacienti ze skupiny s Andosanem uváděli, že se cítí lépe než před začátkem studie. Jsou méně unavení, mají menší střevní obtíže, a tedy mají i vyšší kvalitu života. V krevních testech se ukázalo, že u pacientů s Andosanem došlo k poklesu koncentrace prozánětlivých cytokinů.

Hericium snižuje ovšem i zánět, které se může rozvinout po aktivaci imunitních buněk lipopolysacharidem, který je součástí bakteriálních stěn. Pokud byl podáván amycenon z Hericia, došlo ke snížení tvorby prozánětlivého cytokinu TNF alfa, naopak se zvýšila koncentrace protizánětlivého cytokinu IL-10.

Qin M, Geng Y, Lu Z, Xu H, Shi JS, Xu X, Xu ZH. Anti-Inflammatory Effects of Ethanol Extract of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), in Mice with Ulcerative Colitis. Int J Med Mushrooms. 2016;18(3):227-34.

Yao W, Zhang JC, Dong C, Zhuang C, Hirota S, Inanaga K, Hashimoto K.

Effects of amycenone on serum levels of tumor necrosis factor-α, interleukin-10, and depression-like behavior in mice after lipopolysaccharide administration. Pharmacol Biochem Behav. 2015 Sep;136:7-12. 

Chang Gue Son, Jang Woo Shin, Jung Hyo Cho, Chong Kwan Cho, Cheol-Heui Yun, Wantae Chung, Seung Hyun Han  Macrophage activation and nitric oxide production by water soluble components of Hericium erinaceum. International Immunopharmacology Volume 6, Issue 8, August 2006, Pages 1363–1369.

 Jong Seok Lee, Jae Youl Cho, Eock Kee HongStudy on macrophage activation and structural characteristics of purified polysaccharides from the liquid culture broth of Hericium erinaceusCarbohydrate Polymers 08/2009; 78(1):162-168.

Yim MH, Shin JW, Son JY, Oh SM, Han SH, Cho JH, Cho CK, Yoo HS, Lee YW, Son CG.

Soluble components of Hericium erinaceum induce NK cell activation via production of interleukin-12 in mice splenocytes. Acta Pharmacol Sin. 2007;28(6):901-7.

Kim YO, Lee SW, Oh CH, Rhee YH. Hericium erinaceus suppresses LPS-induced pro-inflammation gene activation in RAW264.7 macrophages. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2012;34(3):504-12. 

Therkelsen SP, Hetland G, Lyberg T, Lygren I, Johnson E. Effect of the Medicinal Agaricus blazei Murill-Based Mushroom Extract, AndoSanTM, on Symptoms, Fatigue and Quality of Life in Patients with Crohn’s Disease in a Randomized Single-Blinded Placebo Controlled Study. Green J, ed. PLoS ONE. 2016;11(7):e0159288.

Hericium proti infekcím

Hericium je také možné využít při řešení mnohých infekcí. Na většinu virových infekcí neexistuje léčba a problémy nastávají i u infekcí bakteriálních, kdy narůstá rezistence bakterií k antibiotikům. Proto se vědci snaží vytvořit nová antibiotika či najít látky, které by bakterie a viry zabíjely.

V pokusech bylo využito i Hericium. Pokusy často probíhají na koloniích bakterií či buňkách nakažených viry. Existují i studie s nakaženými laboratorními zvířaty.

Při pokusech na bakteriálních koloniích se ukázalo, že Hericium působí i na multirezistentního stafylokoka, kterého také známe pod zkratkou MRSA. Účinnou protistafylokokovou složkou jsou hericenony. Při jejich přidání ke stafylokokové kolonii se bakterie přestávají množit, nemůže se tedy rozšiřovat infekce, zároveň dochází i k snížení životaschopnosti bakterií. Podobných výsledků vědci dosáhli i u dalších bakterií, např. u E. coli, což je nejčastější původce infekcí močových cest, Salmonely atd.

Hericium také dokáže ničit bakterii Helicobacter pylori, tj. původce žaludečních vředů.

Hericium má také potvrzenou protivirovou aktivitu. A to i proti HIV, blokuje totiž enzym viru, který mu pomáhá při replikaci, tj. při množení. Jedná se o reverzní transkriptázu.

Krom bakteriálních a virových onemocnění se může Hericium uplatnit také v případě infekcí fungálních (houbových) a kvasinkových, dokáže zabíjet kvasinku Candida albicans a plíseň Aspergillus niger.

Existují také studie, které dokládají vliv Hericia na jednobuněčné parazity. Je to napař. V případě nálevníků, kteří způsobují infekce u ryb, což může být velký problém v komerčních sádkách.

 

Kawagishi H et al. Anti-MRSA compounds of Hericium erinaceous. Int J Med Mushr. 2005;7(3):350

Kim DM, Pyun CW, Ko HG, Park WM. Isolation of Antimicrobial Substances from Hericium erinaceum.   Mycobiology. 2000 Mar;28(1):33-38. English.

Wong, K.H.; Sabaratnam, V.; Abdullah, N.; Kuppusamy, U.R.; Naidu, M. (2009) Effects of cultivation techniques and processing on antimicrobial and antioxidant activities of hericium erinaceus (Bull.:Fr.) pers. extracts. Food Technology and Biotechnology, 47 (1). pp. 47-55.

Kim, Sung Phil; Moon, Eunpyo; Nam, Seok Hyun; Friedman, Mendel. Hericium erinaceus mushroom extracts protect infected mice against salmonella typhimurium-induced liver damage and mortality by stimulation of innate immune cells. J. Agric. Food Chem., 2012, 60 (22), pp 5590–5596.

Kawagishi H et al. Anti-MRSA compounds of Hericium erinaceous. Int J Med Mushr. 2005;7(3):350

Zhong Zhang, Rui-Na Liu, Qing-Jiu Tang, Jing-Song Zhang, Yan Yang, Xiao-Dong Shang. A new diterpene from the fungal mycelia of Hericium erinaceus. Phytochemistry Letters, Volume 11, March 2015, Pages 151–156.

Okamoto, K. et al., 1993. “Antimicrobial chlorinated orcinol derivatives from mycelium of Hericium erinaceus.” Phytochemistry, vol. 34, no. 5, 1445-1446.

Shang X, Tan Q, Liu R, Yu K, Li P, Zhao GP. In vitro anti-Helicobacter pylori effects of medicinal mushroom extracts, with special emphasis on the Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2013;15(2):165-74.

Yanrui Li, Guoqing Zhang, Tzi Bun Ng, and Hexiang Wang, “A Novel Lectin with Antiproliferative and HIV-1 Reverse Transcriptase Inhibitory Activities from Dried Fruiting Bodies of the Monkey Head Mushroom Hericium erinaceum,” Journal of Biomedicine and Biotechnology, vol. 2010, Article ID 716515, 9 pages, 2010.

Hericium v boji proti rakovině

Nádorová onemocnění jsou v dnešní době poměrně rozšířená. Každoročně přibývá pacientů, kteří rakovinou onemocní. Díky moderním diagnostickým metodám a screeningům je možné odhalit rakovinu v zárodku, a navíc se stále zlepšují léčebné možnosti, přesto jsou stále pacienti, kteří nemoci podlehnou. Léčba samotná je často velmi náročná, doprovází jí mnoho nežádoucích účinků, které mohou být i celoživotní. Jsou tedy stále hledané možnosti, jak pacientům pomoci. Jak s léčbou, tak popř. s omezením dopadu protirakovinné terapie. S tím může pomoci i Hericium.

Proti rakovině bojuje dvěma mechanismy. Jednak posiluje imunitní systém, který se pak rakovině sám brání a zabíjí rakovinné buňky, a jednak obsahuje složky, které jsou pro nádorové buňky toxické. Zdravé buňky přitom nejsou nijak ohroženy.

Účinky Hericia jsou testovány při pokusech na buněčných kulturách tvořených z rakovinných buněk, k těm je potom přidáváno Hericium. Díky tomu vědci zjistili, že v přítomnosti Hericia se mnohé druhy rakovinných buněk přestávají dělit, snižuje se jejich životaschopnost a podléhají apoptotické smrti. Nedochází tedy ke tvorbě nových rakovinných buněk, a co víc, ubývá jích.

Krom přímého vlivu na rakovinné buňky omezuje Hericium rakovinné bujení i díky tomu, že snižuje angiogenezi, tj. novotvorbu cév. Nádorové buňky se velmi rychle množí, spotřebovávají mnohem více kyslíku a živin než zdravé buňky. Potřebují tedy, aby byly i více zásobeny krví a podporují vytvoření nových cév, kterými by se k nim dostalo více krve s živinami a kyslíkem. Bez nových cév může nádor „trpět hlady“, zpomaluje se jeho růst, popř. mohou rakovinné buňky odumírat.

Hericium dále ovlivňuje i metastazování, kterému zabraňuje. Omezuje pohyblivost buněk a také produkci enzymů, které rozkládají mezibuněčnou hmotu. Pokud je mezibuněčná hmota rozvolněná, nádorová buňka může snadněji vycestovat.

Neprobíhaly pokusy jen in vitro, ale také na zvířatech, u kterých je vyvoláno nádorové bujení, či je nádor implantován. Tato zvířata mají zcela utlumený imunitní systém, aby se vyloučilo, že rakovina byla zničena jeho aktivitou. Byly např. testovány myši s rakovinou jater, tlustého střeva, žaludku. Jim byly podávány roztoky z Hericia v dávce 500 nebo 100 mg/kg/den. Účinnost léčby byla porovnávána s léčbou 5-fluorouracilem, což je chemoterapeutikum. Při podávání Hericia došlo ke zmenšení nádorové masy a také k prodloužení doby přežití. Výsledky byly dokonce lepší než v případě, že myši dostávaly 5-fluorouracil. Léčba Hericiem nebyla spojená s nežádoucími účinky, léčba chemoterapeutiky ano.

Při sledování antimetastatických účinků byl vytvořen myší model, kdy byl myším implantována rakovina tlustého střeva, která metastazuje do plic. Při pokusech in vitro Hericium dokázalo zabíjet rakovinné buňky a snížilo metastazování do plic až téměř o 70 %, následující pokusy na myších prokázaly, že došlo až k 55% snížení metastazování.

Dále je prokázáno protirakovinné působení i proti sarkomům, leukémii atd.

 

Kim SP, Nam SH, Friedman M. Hericium erinaceus (Lion’s Mane) mushroom extracts inhibit metastasis of cancer cells to the lung in CT-26 colon cancer-tansplanted mice. J Agric Food Chem. 2013;61(20):4898-904. 

Wang JC, Hu SH, Su CH, Lee TM Antitumor and immunoenhancing activities of polysaccharide from culture broth of Hericium spp. Kaohsiung J Med Sci. 2001;17(9):461-7.

Kim SP, Kang MY, Kim JH, Nam SH, Friedman M. Composition and mechanism of antitumor effects of Hericium erinaceus mushroom extracts in tumor-bearing mice. J Agric Food Chem. 2011;59(18):9861-9. 

Lee JS, Hong EK. Hericium erinaceus enhances doxorubicin-induced apoptosis in human hepatocellular carcinoma cells. Cancer Lett. 2010;297(2):144-54. 

Kim SP, Kang MY, Choi YH, Kim JH, Nam SH, Friedman M. Mechanism of Hericium erinaceus (Yamabushitake) mushroom-induced apoptosis of U937 human monocytic leukemia cells. Food Funct. 2011;2(6):348-56.

Lee KC, Kuo HC, Shen CH, Lu CC, Huang WS, Hsieh MC, Huang CY, Kuo YH, Hsieh YY, Teng CC, Lee LY, Tung SY. A proteomics approach to identifying novel protein targets involved in erinacine A-mediated inhibition of colorectal cancer cells’ aggressiveness. J. Cell. Mol. Med. 2016 Oct 6.

Li G, Yu K, Li F, Xu K, Li J, He S, Cao S, Tan G. Anticancer potential of Hericium erinaceus extracts against human gastrointestinal cancers. J Ethnopharmacol. 2014 Apr 28;153(2):521-30. 

Kim SP, Nam SH, Friedman M. Hericium erinaceus (Lion’s Mane) mushroom extracts inhibit metastasis of cancer cells to the lung in CT-26 colon cancer-tansplanted mice. J Agric Food Chem. 2013 May 22;61(20):4898-904. 

Hericium jako nepřítel tuků

Medicinální houby, Hericium nevyjímaje, mají hypolipidemické účinky, tj. snižují koncentraci lipidů v krvi. Mnoho lidí má v dnešní době zvýšené hladiny lipidů, tento stav sice nebolí, ale postupně ničí cévy. Dochází k rozvoji aterosklerózy, tedy ke kornatění tepen. Tuky se ukládají do cévních stěn, dochází ke chronickému zánětu, zužování průsvitu cév a cévy ztrácejí pružnost. Toto vede ke zvýšení krevního tlaku, ischemickým nemocem srdce a dolních končetin, může také dojít k akutním stavům, jakým je i srdeční infarkt. Ke snížení lipidů v krvi často stačí úprava životního stylu, hlavně pak stravy, pokud toto nemá požadovaný efekt, nasazují se hypolipidemika.

Je však možné nechat si pomoci i houbami. Hericium bylo testováno na laboratorních zvířatech, hlavně krysách a myších, u kterých je vyvolána hyperlipidémie, a to tím, že jsou krmeny vysokotučnou dietou. Při této dietě samozřejmě dochází k nárůstu koncentrace lipidů v krvi. Pokud však hlodavci dostávají Hericium, není hladina lipidů tak vysoká jako u neléčených hlodavců, tj. sníží se koncentrace cholesterolu, LLD, triglyceridů, fosfolipidů…, naopak se zvyšují hodnoty „hodného“ cholesterolu HDL. Mnohdy brání i nárůstu hmotnosti. Snižuje se výrazně riziko rozvoje či zhoršování aterosklerózy.

Výsledky na laboratorních zvířatech dávají tušit, že by stejného efektu mohlo být dosaženo i u lidí. Hericium by bylo vhodné užívat léčebně i jako prevenci.

 

Hiwatashi K, Kosaka Y, Suzuki N, Hata K, Mukaiyama T, Sakamoto K, Shirakawa H, Komai M. Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) improved lipid metabolism in mice fed a high-fat diet. Biosci Biotechnol Biochem. 2010;74(7):1447-51. 

Yang BK, Park JB, Song CH. Hypolipidemic effect of an Exo-biopolymer produced from a submerged mycelial culture of Hericium erinaceus. Biosci Biotechnol Biochem. 2003;67(6):1292-8.

Choi W-S, Kim Y-S, Park B-S, Kim J-E, Lee S-E. Hypolipidaemic Effect of Hericium erinaceum Grown in Artemisia capillaris on Obese Rats. Mycobiology. 2013;41(2):94-99. doi:10.5941/MYCO.2013.41.2.94.

 

Hericium omezuje srážení krve 

Při zvýšení srážlivosti krve dochází v krevních řečišti k tvorbě krevních zátek, tj. trombů, které zužují, až uzavírají průsvit cévy, tím se omezuje průtok krve a tkáně a orgány strádají nedostatkem živin a kyslíku. Trombus se ovšem může i utrhnut a embolizovat, což může mít i smrtelné následky, když embolus docestuje do plicního či mozkového řečiště.

Někteří pacienti tam musí užívat léky, které tzv. „ředí“ krev. Jedním z mechanismů zabránění srážení krve je i snížení aktivity krevních destiček.

Hericium zabraňuje jejich shlukování, tj. agregaci, nevytváří se tedy tromby, ale není to tak, že by se zcela zastavila aktivita krevních destiček. To by bylo pro člověka nebezpečné a mohl by při poranění vykrvácet. Hericenony tedy snižují, ale ne zcela omezují shlukování krevních destiček.

Mori K, Kikuchi H, Obara Y, Iwashita M, Azumi Y, Kinugasa S, Inatomi S, Oshima Y, Nakahata N.Inhibitory effect of hericenone B from Hericium erinaceus on collagen-induced platelet aggregation. Phytomedicine. 2010;17(14):1082-5.

Hericium je přítelem žaludku, snižuje záněty a zabraňuje tvorbě žaludečních vředů

Hericium má velmi příznivý vliv na trávicí systém, včetně žaludku. Ovlivňuje totiž kvalitu sliznice, ochraňuje ji a posiluje regeneraci poškozené sliznice.

Vědci tento efekt potvrdili při pokusech na myších. Těmto byly podávány látky, které působí na žaludeční sliznici toxicky, došlo tedy ke vzniku akutního zánětu žaludku, gastritidy. Části nemocným myším bylo podáno Hericium, a u nich se výrazně urychlilo hojení, neboť se výrazně zmírnil zánět, a nedošlo ke vzniku vředů jako u myší, které Hericium nedostaly.

Dobrých výsledků bylo dosaženo i v případě chronických zánětů žaludku. Tyto dlouhodobé záněty mohou vést i k nádorové transformaci sliznice. Hericium podporuje obnovování sliznice, a to i těch již změněných buněk, u nichž hrozí maligní zvrhnutí. Zabraňuje rozvoji rakoviny.

Díky tomu, že zabíjí H. pylori, omezuje také tvorbu žaludečních vředů.

 

Wang M, Konishi T, Gao Y, Xu D, Gao Q. Anti-Gastric Ulcer Activity of Polysaccharide Fraction Isolated from Mycelium Culture of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes). Int J Med Mushrooms. 2015;17(11):1055-60.

Wang M, Gao Y, Xu D, Gao Q. A polysaccharide from cultured mycelium of Hericium erinaceus and its anti-chronic atrophic gastritis activity. Int J Biol Macromol. 2015 Aug 24. pii: S0141-8130(15)00587-5.

Xu C.P, Liu W.W, Liu F.X, Chen S.S, Liao F.Q, Xu Z, Jiang L.G, Wang C.A, Lu X.H. A double-blind study of effectiveness of hericium erinaceus pers therapy on chronic atrophic gastritis. A preliminary report. Chin Med J (Engl). 1985;98(6):455-6. 

Yu C.G, Xu Z.M, Zhu Q.K et al.Cytoprotective effects of Hericium erinaceus on gastric mucosa in rats. Chinese J Gastrent. 1999-02.

Abdulla M.A, Noor S, Sabaratnam V, Abdullah N, Wong K.H, Ali H.M. Effect of culinary-medicinal Lion’s Mane mushroom, Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. (Aphyllophoromycetideae), on Ethanol-induced gastric ulcers in rats. Int J Med Mush. 2008;10(4):325-330

Hericium a snížení hladinu cukrů 

Cukrovkou trpí stále více lidí, a to hlavně typem II, který je spojen s obezitou a vyšším věkem. V těchto případech nemusí chybět inzulin, ale může být přítomná inzulinorezistence, kdy buňky nereagují na inzulin. Typ I je autoimunitním zánětem, který ničí buňky slinivky produkující inzulin, zde se vždy jedná o nedostatek inzulinu. Dle typu nemoci se odvíjí i léčby, diabetikům II mnohdy stačí i jen změna životního stylu, antidiabetika, někteří musí mít i inzulin, u typu I jsou všichni pacienti na inzulinu. Zvýšená glykémie působí toxicky na cévy, nervy, tkáně. U diabetiků se tak častěji setkáváme s poškozením sítnice, ledvin, špatně hojícími se ranami atd.

Hericium má schopnost snižovat glykémii. Toto se testovalo na krysách a myších. U nich je vyvolán podáním např. alloxanu navozen stav, který je obdobou lidského diabetu II. Dochází tedy k nárůstu glykémie, zvyšuje se koncentrace vykovaného hemoglobinu atd. Pokud je však hlodavcům podáváno Hericium dochází k poklesu těchto parametrů, a navíc je i chráněna slinivka před poškozením, které snížilo tvorbu inzulinu. Vlivem Hericia se též obnovuje citlivost buněk k inzulinu.

 

Jinn Chyi Wang, Shu Hui Hu, Jih Terng Wang, Ker Shaw Chen, Yi Chen Chia.Hypoglycemic effect of extract of Hericium erinaceus.Journal of the Science of Food and Agriculture Volume 85, Issue 4, pages 641–646, March 2005

Liang B, Guo Z, Xie F, Zhao A. Antihyperglycemic and antihyperlipidemic activities of aqueous extract of Hericium erinaceus in experimental diabetic rats. BMC Complement Altern Med. 2013;13:253.

Hericium proti oxidačnímu stresu

Volné radikály se v těle tvoří při přirozených procesech, jedná se o trávení a štěpení živin a také při imunitních reakcích, více se pak tvoří při patologických procesech, v případě zánětů, rakoviny, po vystavení znečištění, toxinům atd. Je tedy jasné, že v dnešní době jsme více ohroženi volnými radikály. Tělo sice dokáže volné radikály neutralizovat, ale pouze to množství, které se tvoří přirozeně, proto je nutné tělu dodávat antioxidanty. Volné radikály jsou totiž pro buňky toxické, narušují buněčné membrány, a co víc, také DNA, jsou karcinogenní a mutagenní.

Mnohé složky z Hericia mají antioxidační schopnosti, a to hlavně polysacharidy, fenoly, flavonoidy atd.

Proběhlo mnoho pokusů a potvrdilo se, že Hericium umí vychytávat a neutralizovat volné radikály, snižuje oxidační stres. Zpomaluje tedy i degenerativní procesy v těle. Autoři jedné studie dokonce zjistili, že sušená houba je lepším antioxidantem než třeba mražená.

Pokusy jsou prováděné s roztoky, kde jsou volné radikály, ke kterým se přidá extrakt z houby, ale také se využívají laboratorní zvířata. Při oxidačním stresu totiž rostou některé hodnoty v krvi, a to např. malondialdehyd.

Můžeme zmínit studii, kdy byl u zvířat zastavený tok krve, tj. vyvolána ischémie, nedokrevnost, v takové tkáni se zvyšuje produkce volných radikálů, které ještě více poškozují nedoukem kyslíku a živin strádající tkáň. Místo poškození se tedy ještě zvětšuje. Pokud jsou však zvířata před způsobením ischemie předléčena Hericiem, nedochází k tak velkému poškození, neboť je výrazně omezena tvorba kyslíkových radikálů. Navíc je posílena funkce enzymů, které volné radikály také neutralizují.

 

Han ZH, Ye JM, Wang GF. Evaluation of in vivo antioxidant activity of Hericium erinaceus polysaccharides. Int J Biol Macromol. 2013 Jan;52:66-71.

Chen P, Yong Y, Gu Y, Wang Z, Zhang S, Lu L. Comparison of antioxidant and antiproliferation activities of polysaccharides from eight species of medicinal mushrooms. Int J Med Mushrooms. 2015;17(3):287-95.

JIANG S, WANG Y, ZHANG X. Comparative studies on extracts from Hericium erinaceus by different polarity reagents to gain higher antioxidant activities. Experimental and Therapeutic Medicine. 2016;12(1):513-517. doi:10.3892/etm.2016.3279.

 

Závěr

Hericium je velmi zvláštní houba, a to svým tvarem, tak i účinky. Je nutné vypíchnout hlavně jeho vliv na periferní i centrální nervový systém. Tímto je zcela specifické a jedinečné.

Zdroje informací o medicinálních houbách:
Martin Powell – Medicinal Mushrooms A Clinical Guide
Pavel Valíček – Houby a jejich léčivé účinky
G.M. Halpren, A.H. Miller – Medicinal Mushrooms Ancient Remedies dor Modern Ailments
G.M. Halpren – Healing Mushrooms
Christopher Hobbs – Medicinal Mushrooms An Ecploration of Tradition, Healing and Culture
Robert Rogers – The Fungal Pharmacy
Vladimír Ando – Farmakologie klasické čínské medicíny
Radomír Soch, Alexandr Jegorov – Encyklopedie léčivývh hub
Bensky – Materia Medica

Mohlo by Vás zajímat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.